Tim studenata ,,Beoavia“ konstruiše bespilotne letelice

Tim studenata ,,Beoavia’’ sa Katedre za vazduhoplovstvo beogradskog Mašinskog fakulteta se bavi samostalnim projektovanjem, proizvodnjom i kosntruisanjem bespilotnih letelica i sa njima učestvuje na raznim takmičenjima širom sveta. 

Jedan od osnivača ,,Beoavie’’ je Nemanja Petrović, koji naglašava da su tim osnovali budući vazduhoplovni inžinjeri sa Mašinskog fakulteta. Tim trenutno, osim studenata sa Mašinskog fakulteta, čine i akademci Tehnološko-metalurškog, Elektrotehničkog, Ekonomskog i Fakulteta organizacionih nauka. Podeljeni su u četiri tima i svi prate svoje zadatke kako bi stigli do zajedničkog cilja – da letelica uspešno uzleti, leti i prizemlji se.

„Beoavia je nastala u aprilu 2018. godine. Skupilo se društvo koje voli vazduhoplovstvo i koje je želelo da pokrene proizvodnju letelica. Naravno, dobili smo izuzetnu pomoć Katedre za vazduhoplovstvo“, govori Nemanja.

Prošle godine, na takmičenju „Airbus Sloshing Rocket 2019“ održanom u Grčkoj, ekipa ,,Beoavia’’ je u generalnom plasmanu osvojila četvrto mesto, od pedeset ekipa. Ove godine su se odlučili na ozbiljan izazov – da razviju koncept bespilotne letelice sa vertikalnim poletanjem i predstave ga na takmičenju ,,New Flying Competition’’ u Hamburgu. 

Zadatak takmičenja je bio da se pronađe tehnološki održivo i realno rešenje za vertikalno uzletanje i sletanje, kako bi se olakšala dostava medicinskog materijala i evakuacija u područjima pogođenim nepogodama, smanjili troškovi transporta paketa u predele koji su teže pristupačni i transformisala avio industrija.

Lazar Paunović, student master studija i koordinator projekta, izjavio je da su problem rešili tako što su projektovali letelicu koja može da poleti vertikalno, poput drona, a kada pređe u klasičan let da se transformiše u klasičan avion. Rešenje koje je tim sproveo povećava efikasnost i smanjuje potrošnju za čak 20 odsto u odnosu na konkurenciju.

Studenti su samostalno uštedeli potreban novac za putovanje u Nemačku. Međutim, letelicu je potrebno napraviti od karbonskih vlakana i pratećih visokotehnoloških komponenti, testirati je u realnim situacijama i proveriti dobijene rezultate.

Materijali potrebni za letelicu su teško dostupni i prilično skupi, pa je mladim inžinjerima iz tima ,,Beoavia’’ bila potrebna pomoć pri prikupljanju 10 hiljada evra kako bi realizirali svoj projekat i predstavili Srbiju na najelitnijem inžinjerskom takmičenju. 

U međuvremenu su dobili potrebnu pomoć i šansu da svojim znanjem učine svoju zemlju ponosnom.

Izvor: Rts, Google

Piše: Sofija Vujošević

Leave a Reply

Your email address will not be published.