Svako može biti Junak

Šta je potrebno da bi neko postao junak? Na ovo pitanje su nam odgovorili Mateja Nikolić i Nikola Belobrđanin, studenti četvrte godine, smera somatopedije, na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju i osnivači rvačkog kluba za decu sa razvojnim smetnjama „Junak“. 

  • Šta za vas predstavlja somatopedija?

Somatopedija je pronalaženje načina za reedukaciju psihomotorike. Koristi pokret kao sredstvo u terapiji, zato što je osnov za kognitivni i motorički razvoj deteta.

  • Zašto baš rvanje?

Mislimo da je rvanje jedan od najboljih načina za razvoj psihomotorike, jer se koriste elementarni i cirkularni pokreti koji podstiču celokupan razvoj. Rvanje, iako je borilačka veština, nije nasilnan sport i budi sportski duh i individualnost kod dece. Smisao svakog treninga je igra, kroz koju će deca razvijati svoje sposobnosti.

  • Sa kojim ciljem ste osnovali rvački klub?

Cilj nam je da stvorimo mesto gde deca sa razvojnim smetnjama mogu da se bave sportom i napreduju kroz treninge koji su im prilagođeni. Želimo da ostvarimo lični odnos sa roditeljima i decom kako bismo zajedno napredovali.

  • Kako biste reagovali u situaciji u kojoj bi roditelj smatrao da nemate dovoljno znanja?

Ne verujemo da postoji razlog za nepoverenje. Tokom četiri godine studiranja stekli smo potrebna znanja, kako na fakultetu, tako i zahvaljujući praksi.

  • Šta je potrebno da bi dete sa razvojnim smetnjama postalo rvač, odnosno Junak?

Samo šorc, majica i dobro raspoloženje.

  • Kada će se zvanično otvoriti “Junak” i kako planirate da izgleda prvi susret?

Počinjemo sa radom čim se oformi grupa. Pre prvog treninga želimo da pričamo sa roditeljima kako bismo saznali što više o budućim rvačima.

  • Gde će se održavati treninzi i kako mogu roditelji da vas kontaktiraju?

Treninzi će se održavati na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja (DIF). Za sada nas roditelji mogu kontaktirati putem e-mail adresa: nikola@junak.rs i mateja@junak.rs, kao i Instagram profila: rkjunak. Uskoro ćemo pokrenuti web sajt i FB profil.

Leave a Reply

Your email address will not be published.