SUMI – VILA SA OVOGA SVETA

Uprkos svim problemima sa kojima se svakodnevno susreće, Svetlana Šlapak, poznatija kao Sumi, istrajna je u svojoj borbi za ravnopravnost i razumevanje među ljudima. Širenjem svesti o albinizmu i normalizujući ga kao pojavu, ona daje primer kako preokrenuti životne okolnosti u svoju korist.

Nedostatak pigmenta kože, kose i očiju nije tako česta pojava i varira od osobe do osobe. Nedovoljno informisani o albinizmu, ljudi često umeju da prokomentarišu nešto nepristojno ili uvredljivo kada se sa njim susretnu. Zbog toga Svetlana Šlapak duži vremenski period nije smela da izađe u javnost onakva kakva zapravo jeste.

Farbala je kosu, trepavice i obrve, kako ni na koji način ne bi odudarala od okruženja. Izbegavala je da koristi beli štap na ulici iako vidi svega 2%. Zato danas ima onih koji osporavaju njenu dijagnozu  uprkos očiglednim dokazima i dokumentaciji koju poseduje.

FOTO: Anđela Stevanović

„O meni se zaista svašta priča i žao mi je zbog toga. Volela bih da upoznam te ljude i promenim im mišljenje“, svedoči Sumi, čiji put do samopouzdanja nije bio nimalo lak.

Isprva nezadovoljna svojim izgledom, verovala je da joj on može biti samo prepreka do uspeha. Potvrdu da greši dobila je pre par meseci, kada joj se javila modna agencija i šansa za ostvarenje sna.

„Za jako kratko vreme dobila sam dosta ponuda tako da mi je sve to još uvek novo i neverovatno, ali mi je drago što sam konačno zavolela sebe“, kaže Svetlana.

Desilo joj se da su joj na fotografisanju prišla deca sa pitanjem da li je ona vila, na šta je reagovala sa osmehom. Raduju je nova poznanstva i učenje novih jezika.

FOTO: Aleksandra Trajković

Sumi naglašava da bez obzira na naš fizički izgled i opredeljenosti, svi mi zaslužujemo da budemo prihvaćeni. Svojim objavama na društvenoj mreži Instagram ne samo da širi svest o ljudima sa albinizmom, već poručuje da bismo bili mnogo srećniji kada bismo imali više razumevanja jedni za druge.

Piše: Mina Đukić

FOTO: Anđela Stevanović, Aleksandra Trajković

Instagram: Svetlana Šlapak – @albinogirl

Student – Zanimljivosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.