STUDIRANJE I RODITELJI: Koliko i da li roditelji mogu decі da pokvare studiranje?


Mоj odgovor je: mogu, i te kako. Na koji način, u kojoj meri, kako – zavisi od roditelja. S druge strane, naravno, ima i divnih roditelja. Prema tome, dragi roditelji (ukoliko čitate ovo), рažljivo razmislite kako ćete se postaviti prema svojoj deci i njilhovom studiranju.

Mnogi roditelji studiranje vide, ne kao priliku da njihovo dete proširi i usavrši znanje, već kao nešto što će im bezveze isterati pare iz džepa. Znam roditelje koji ne žele da finansiraju školovanje svojoj deci jer smatraju, pazi sad, da im se taj novac neće vratiti. Poznajem roditelje koji u želji da njihova deca budu najbolja, natovare toliki pritisak na njihova leđa, da deca ne mogu da se izbore sa tim. Takođe i roditelje koji nemaju гazumevanja za padanje ispita jer „tvoje je samo da učiš“.

Poznajem roditelje koji su nagovorili svoju decu šta da upišu, samo zato što su oni to završili, a sa druge strane, ima i onih roditelja koii žele da im deca upišu neki fakuletet samo zato što oni nisu uspeli da ga upišu. Ima i roditelja koji nisu iskreni prema sebi i tome koliko su, zapravo, njihova deca inteligentna. Roditelji koji nisu studirali, pa i ne shvataju sve probleme na koje studenti nailaze. I to može biti teško. Bas teško.

Međutim, to nikako ne mora da postane vaš izgovor i ograničavajući faktor. Uvek, ali uvek stojim iza onog da se sve može, samo ako se dovoljno želi i radi na tome. Zato, radi uporno, ne odustaj i videćeš rezultate!

Piše: Milica Lazić @dnevnikjednestudentkinje

FOTO: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.