Studenti pravnog ostaju bez ispitnog roka?

Studenti ovog fakulteta se svake godine susreću sa izvesnim izmenama, pre svega, u vezi sa ispitnim rokovima. Od nekadašnjih sedam rokova, uključujući i oktobar II, koji je ukinut 2015. godine, rokovi su pretrpeli određene izmene – preimenovani su, skraćeni, a za pojedine je neizvesno da li će i dalje postojati.

Najaktuelnija vest je da će, mnogima značajan, aprilski rok iduće godine biti ukinut. U pitanju je rok koji je ove godine iz redovnog preimenovan u vanredni ispitni rok i trajaće od 6. – 11. aprila, što je nekoliko dana kraće u odnosu na prethodne godine.

Vanredno održavanje istoimenog roka predstavlja najavu za njegovo ukidanje. U vreme njegovog održavanja nastava se neće prekidati, navodno zbog izmenjenih planova usled predstojeće Univerzijade.

Kako bismo dobili proverene informacije, pitali smo studente kakav je njihov stav povodom novonastale situacije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Anketa koju smo sproveli sadržala je najvažnija pitanja, na koja smo dobili različite odgovore.

Većina je izrazila nezadovoljstvo po pitanju ove odluke i istakla koliko je važan ovaj ispitni rok. Smatraju da bi njegovo ukidanje bila otežavajuća okolnost za studente.

Nekolicina ipak ima drugačiji stav. Prema njihovom mišljenju, aprilski ispitni rok nije neophodan, jer remeti obaveze u vezi sa drugim semestrom.

Prisutno je i nezadovoljstvo u vezi sa radom studentskog parlamenta, koji, kako ističu, ne radi u korist studenata. Čak  87, 5 % ispitanih odgovorilo je negativno, dok je svega 12, 5 % imalo pozitivan odgovor.

Studenti navode da potencijalno ukidanje aprilskog roka doživljavaju vrlo negativno, a mi vam prenosimo neke od odgovora:

,, Nije mi jasno cemu ukidanje i ko se tu pitao uopste.”

,, Stravično. “

,, Nisam zadovoljna uopše ovom odlukom. “

,, Ako ukidaju april, neka vrate oktobar II. ”

A bilo je i par šaljivih komentara:

,, Deus vult.“ ( Božija volja)

,, Kao šamar. “

,, Neka ukinu sve, šta će nama rokovi. ”

Ukidanje i skraćivanje rokova nije jedini problem. Na ovom fakultetu su zaključane godine. Jedan od problema je i sve češće poskupljenje bodova i manjak mesta u prostorijama na predavanjima koja su najposećenija.

Da li će biti promena na ovom fakultetu i kakvih, vreme će pokazati, ali prema sagledanim informacijama, činjenica je da studenti Pravnog fakulteta nisu zadovoljni.

Slika: Google

Piše: Anđela Mihailović

Promote & earn money

Leave a Reply

Your email address will not be published.