Studenti FPN-a jasni – Razrešenje Gojkovićeve i Joksimovićeve

Predstavnici studenata Fakulteta političkih nauka odlučni su u stavu da imenovanje ministara Maje Gojković i Jadranke Joksimović ruši autonomiju fakulteta i apeluju na upravu fakulteta da članovi Saveta fakulteta budu vanstranačke ličnosti iz naučne oblasti.

Studentski predstavnici su juče predali zahtev upravi fakulteta o hitnoj reakciji povodom odluke o imenovanju Maje Gojković i Jadranke Joksimović za članove Saveta Fakulteta političkih nauka i najavili da ukoliko uprava ne odgovori na njihov zahtev do 16. aprila preduzeće radikalnije mere.

Studentski parlament Fakulteta političkih nauka, kao i sve studentske organizacije izdale su zajedničko saopštenje povodom cele situacije, a mi vam ga prenosimo u celosti:

“Drage koleginice i kolege, Studentski parlament Fakulteta političkih nauka zajedno sa dole potpisanim studentskim organizacijama želi da ukaže na činjenicu da zahtevi koji su danas predati od strane manje grupe studenata samoproglašenih studentskih predstavnika nisu zahtevi koje podržava sam Studentski parlament kao ni studentske organizacije. Podsećamo da smo mi jedini legalni i legitimni studentski predstavnici i da smo se, kao što ćemo i uvek, boriti za položaj studenata na našem fakultetu. Zahtevali smo od Uprave fakulteta da se obrati zvaničnim saopštenjem povodom aktuelnih dešavanja, u šta smo dobili jasna uverenja da će to i ispuniti. Svesni i vođeni voljom velike većine studenata, uveravamo vas da nećemo dozvoliti bilo kakav vid sabotiranja rada našeg fakulteta i nas koji ćemo se uvek voditi interesom pre svega naših studenata!“

Zakon o visokom obrazovanju predviđa mogućnost da Vlada imenuje članove saveta visokoškolskih ustanova koje su osnovane od strane države. U ovom zakonu nigde nije naglašeno da na tu visoku funkciju mogu biti postavljeni funkcioneri i ministri, već ličnosti koje su se istakle u oblasti “nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede”. Tom odlukom Vlade od pre nekoliko dana iz Saveta Fakulteta političkih nauka (FPN) razrešeni su Aleksandar Timofejev, Sreten Vujović i Galina Ognjanov.

Prema informacijama koje stoje na sajtu ovog fakulteta, Savet je glavni organ upravljanja. Donosi Statut Fakulteta, bira i razrešava dekana, donosi finansijski plan, usvaja plan korišćenja sredstava za investicije, donosi odluku o visini školarine… 

Ova odluka naišla je na negodovanje dela studenata ovog fakulteta o čemu ćemo dalje izveštavati.

Izvor: 

https://rs.n1info.com/vesti/studenti-fpn-traze-reakciju-uprave/

https://www.fpn.bg.ac.rs/upravljanje

https://www.danas.rs/drustvo/ministarke-gojkovic-i-joksimovic-imenovane-za-clanice-saveta-fpn-a/

Studentske vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published.