Studenti Ekonomskog fakulteta predstavljaju Srbiju na takmičenju u Južnoj Evropi

Tim studenata Ekonomskog fakulteta White Rock u Beogradu osvojio je prvo mesto na trećem lokalnom takmičenju CFA Research Challenge u organizaciji CFA Society Serbia i obezbedio plasman na takmičenje Južne Evrope.

,,Pored ogromnog znanja i iskustva tokom ovog takmičenja, desilo se da je i žiri prepoznao trud koji smo uložili, te smo osvojili prvo mesto. Još uvek nismo svesni uspeha koji smo ostvarili, iako od sledeće nedelje krećemo sa pripremama za Takmičenje Južne Evrope’’, kaže član tima White Rock Aleksa Antić.

Tema takmičenja koje je održano online zbog pandemija uzrokovane COVID19 bila je procena vrednosti akcije akcionarskog društva NIS i preporuke da li akciju treba kupiti, prodati ili zadržati. Kažu da se nisu slepo nadali pobedi, ali da su verovali u svoj trud.

Još jedan od članova prvoplasirane ekipe Vojin Rodić dodao je da je veoma bitno da svake godine Univerzitet u Beogradu i Srbija imaju svog predstavnika na regionalnom takmičenju jer je to jedna od retkih prilika da se promoviše naša zemlja i obrazovanje u njoj.

Koncept regionalnog takmičenja drugačiji je od lokalnog zbog toga što svaki tim daje preporuku za kompaniju iz svoje zemlje.

,,Kako je naše tržište kapitala još uvek nerazvijeno, imamo barijeru više na samom početku. Ipak, trudili smo se da veoma detaljno uradimo zadatak i da pokrijemo i više od onoga što se traži, tako da mislim da možemo da ostvarimo visok rezultat’’, ispričao je takmičar iz White Rock ekipe Vojin Rodić.

Tim White Rock

U timu White Rock bili su Anastasija Lončarević, Aleksa Antić, Jovana Parežanin, Vojin Rodić i Irena Remović. Ime ekipe došlo je kao odgovor na jednu od najvećih investicionih kompanija na svetu, koja se zove BlackRock.

,,Ovime smo hteli da se uporedimo, ali i kontradiktujemo veličini ove kompanije, jer iako dolazimo iz male zemlje, posedujemo veliko znanje i možemo da se takmičimo sa kolegama iz celog sveta kada je u pitanju vrednovanje akcija’’, objasnio je Antić.

Regionalno takmičenje biće održano 13 i 14. aprila na kome će svoje znanje pokazati ekipe sa 50 fakulteta iz EMEA regiona (Evrope, Srednjeg Istoka, Afrike).

Takmičenje CFA Institute Research Challenge je prestižno takmičenje iz oblasti fundamentalne investicione analize, koje svake godine organizuje CFA Institute.

Drugo mesto takođe je pripalo timu Ekonomskog fakultata u Beogradu Youth Capital.

Piše: Nedeljko Tišanović

FOTO: Student

Studentske vesti

Ekonomski fakultet – vesti – Studenti Ekonomskog fakulteta

Leave a Reply

Your email address will not be published.