Studenti BU donirali vizire i patentirail prototip višekratnih zaštitnih maski

Tim studenata sa Beogradskog univerziteta, podstaknuti manjkom jednokratnih maski na tržištu, odlučili su da naprave višekratnu masku. Studentima je bilo potrebno manje od nedelju dana da naprave prototip višekratne maske sa zamenjivim filterom.

U jeku pandemije virusa korona naučne zajednice su se zbližile više nego ikada pre. Razni projekti su pokrenuti po celom svetu, u nadi da će se pronaći izumi koji će pomoći da se smanji širenje virusa.

Sprovedeni su testovi funkcionisanja maski i deo testiranja uzoraka filtera obavljen je pri Poljoprivrednom fakultetu, na Institutu za poljoprivrednu tehniku.

Fond za inovacionu delatnost je dao zeleno svetlo projektu i maske su stavljene u izradu. Mladi inovatori procenjuju da bi nakon dve nedelje maske mogle da se nađu u prodaji.

Poljoprivredni fakultet nije jedini koji je nesebično dao svoje prostorije u korist nauke, studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu su postali heroji za one najosetljivije. Donirali su vizire za medicinsko osoblje koje radi u Gerontološkom centru u Beogradu. Osim pomoći najstarijima, mašinci već uveliko prave vizire za medicinsko osoblje u bolnicama širom Srbije.

 

 

Izvor: Mašinski fakultet

Maska je napravljena od biorazgradivog materijala HIPS (High Impact Polystirene), izuzetno lakog materijala koji se koristi u pakovanju prehrambenih proizvoda.

Tačan rok trajanja maske nije još utvrđen, ali mladi inovatori tvrde da će jedna maska moći da se nosi nekoliko meseci. Da ne bi vazduh ulazio sa strane, kao kod hirurških maski, maska je obložena da bi bolje prianjala uz lice.

Zamenljiv deo maske je filter koji će se menjati na svakih 10 dana. Maska je predviđena da bude sterilisana nakon upotrebe, etanolom ili u proključaloj vodi kako bi se mogla koristiti ponovo.

Piše: Antonija Avdalović

FOTO: Mašinski falutet

Promote & earn money

Leave a Reply

Your email address will not be published.