Strahinja Jovančević – Atletičar godine i EKOF ambasador

Student Ekonomskog fakulteta, Strahinja Jovančević, proglašen za najboljeg atletičara u Srbiji u 2020.godini, a dodeljena mu je i titula prvog Ekof ambasadora. Kako je to baviti se atletikom u Srbiji i studirati na jednom od zahtevnijih fakulteta i kako uspeva da uskladi sportske, sa obavezama vezanim za učenje saznajte u novom intervju.

Definitivno mi je draža titula EKOF ambasadora nego titula kraljice sportova. Za mene je titula fakulteta bila neočekivana i baš me je oduševila, učinila me je posebnim ali i obavezala. Titula najboljeg atletičara jeste lepa i značajna ali ona je samo potvrda jedne uspešne sezone i u tom trenutku, bila je očekivana– govori Strahinja za Student.

U kojim atletskim disciplinama se takmičiš i možeš li da nam opišeš kakav je osećaj biti na nekom velikom takmičenju?

Moja primarna disciplina je skok udalj, ali ponekada se takmičim i u sprintu na 100m i u štafeti 4x100m kada je to potrebno za reprezentaciju. Najbolji osećaj je biti na velikom takmičenju.  Kada ste na stazi, rame uz rame sa najboljim atletičarima iz svih zemalja sveta. Povežete sa stadionom punim publike gde su skoro svi ljubitelji atletike, to je neopisivo. To je ono što je nama sportistima najveća motivacija kada treniramo i spremamo se za novu sezonu.

Kako uspevaš da uklopiš aktivno treniranje i sportska takmičenja sa studiranjem?

Prvog dana na fakultetu slušao sam govor dobrodošlice od dekana prof. Branislava Boričića koji je tada rekao „Krenite sa učenjem danas, jer će sutra  već biti kasno!“. Ja sam sa tom filozofijom uspevao svaki dan da pronađem 1-2 sata za učenje (a mislim da to svako može). Samo da imamo kontinuitet, nije bitno koliko, važno je da je baš svaki dan. Tako je i u sportu, bitno je da smo konstantni, a tek onda dolazi pojam intenziteta.

Možeš li nam reći nešto o EKOF-u i kako je studirati na tom fakultetu?

 Ako volite ekonomiju kao nauku, onda je zaista lepo biti student EKOF-a. Uživaćete i biće vam lako, ali ako znate da ne volite ovu oblast onda vam toplo preporučujem da zaobiđete ovaj fakultet.

Šta bi voleo da poručiš mladim ljudima u Srbiji koji žele aktivno da se bave nekim sportom, ali se brinu da će im to biti prepreka prilikom studiranja?

Ne treba da se brinu da će im to biti prepreka. Prepreke će im samo pomoći i za samo studiranje, a sutra i za život. Apsolutno smatram da je fizička aktivnost potrebna isto koliko i mentalna. O tome su svoje mišljenje dali još veliki grčki filozofi. Svakog budućeg sportistu, odnosno studenta, ohrabrujem da uzme oba puta i sportski i akademski.

Intervju priredio: Marko Jovanović

Foto izvor: strahinja.jovancevic

Sportske vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published.