STRAH OD JAVNOG NASTUPA – KAKO GA PREVAZIĆI

Koliko god bili sigurni u sebe, kada dođe trenutak javnog nastupa pred brojnom publikom, javlja se naš najveći neprijatelj – trema. Glas nam drhti, srce mahnito lupa, a noge ne uspevaju da stoje čvrsto na zemlji. Ovakva vrsta treme remeti našu koncentraciju i umesto da se usredsredimo na ono što treba da prezentujemo, fokus je na našim intenzivnim negativnim mislima.

Kako prevazići strah od javnog nastupa i pobediti tremu?

Postani manje samokritičan
Odustani od perfekcionizma i zapamti da niko nije savršen. Svaka izvedba se vežba i potrebno je dosta ponavljanja da bi sve bilo sjajno. Nemoj sebe obezvređivati, ako ti u početku ne ide najsjajnije. Vežbaj i radi na tome, kada budeš siguran da si dobro pripremio svoj nastup, tvoje samopouzdanje će rasti i to će ti dosta pomoći pri suzbijanju treme.

Pretvaraj se da je strah zapravo uzbuđenje
Možda zvuči čudno, ali na ovaj način možeš napraviti preokret u kutku svog mozga i negativnu energiju preusmeriti u pozitivnu. Ubedi druge, a i sebe, da je ta tvoja nervoza zapravo uzbuđenje pred odličan nastup koji jedva čekaš, za koji znaš da će fenomenalno proći.

Fokusiraj se na ono što govoriš i radiš, a ne na ono što osećaš
Usmeri svoju pažnju na aktivnosti koje treba da predstaviš na svom javnom nastupu, umesto da nemirnim osećajima daš moć da te okupiraju. Kada zastaneš, udahni duboko i  svoje misli usmeri isključivo prema onome što radiš i govoriš,  tako će se tvoja osećanja, zajedno sa tremom, polako utišavati.

Proceni i vizualizuj šta je najgore što može da se desi
Zapitaj ste šta je to najgore što može da se desi u toku tvog javnog nastupa. Da li ćeš pasti pred publikom, zaboraviti tekst ili se zbuniti? Šta god da ti padne na pamet, u svojoj glavi smisli način kako ćeš se izboriti sa tim. Kako bi se našalio, ako bi pao pred svima ili kako bi nastavio, kada bi se zbunio. Strah lakše prevazilazimo kada ga pogledamo u oči, pre nego da ga izbegavamo. Na taj način ćeš imati više samopouzdanja, zato što ćeš biti pripremljen za svaku moguću situaciju.

Opusti se pred publikom
Izađi podignute glave, sa ogromnim osmehom na licu. Govori glasno i stoj čvrsto na zemlji.  Promeni perspektivu i ne gledaj na to kao na nešto što ti izaziva strah. Ubedi sebe da si tu zato što treba da budeš tu i zato što zaslužuješ da se tvoj glas čuje. Opusti se i budi ono što jesi, a kada sam učiniš da ti u svojoj koži bude udobno i lepo, odmah ćeš preneti lepu energiju i na druge ljude koji te posmatraju.

Piše: Sofija Vujoševič
Izvor: vaspsiholog.com, entrepreneur.com,

Leave a Reply

Your email address will not be published.