Stan u drugom gradu – Kako se snaći i šta proveriti?

Brucoši koji nisu iz grada u kome studiraju, često se susreću sa raznim problemima prilikom odabira stana u kojem bi živeli. Zato je najbolje informisati se o dobrim lokacijama pre nego što se krene sa traženjem stana i naravno, informisati se o samom stanu.

Postavlja se pitanje, na šta treba obratiti pažnju?

Za početak, treba proveriti lokaciju fakulteta i videti na mapama koja su naselja najbliža. Međutim, ni to ne mora biti od neke pomoći, s obzirom na to da je najbitnije da postoje linije gradskog prevoza koje vode do fakulteta. Srećom, postoje mnoge aplikacije koje pokazuju koji autobus će te dovesti sa mesta na mesto. Da li bi radije putovao/la 10 minuta ili 50, to zavisi od tebe.

Najpre moraš proveriti koliko bi novca izdvajao/la za kiriju i račune za stan u kom bi živeo/la, pa u skladu sa tim tražiti ono što ti odgovara. Imaj u vidu da čak i dalja mesta od centra mogu biti dobro povezana linijama gradskog prevoza, pa ti putovanje ne bi oduzimalo mnogo vremena u toku dana. Visine kirija su u Beogradu daleko veće nego u drugim gradovima, ali tu je i činjenica da vlasnici stanova ponekad mogu preceniti svoj stan.

Ukoliko si već odredio/la gde bi voleo da živiš, prilikom odabira stana moraš obratiti pažnju na dosta stvari. Najbolje je da odabereš jedan dan u nedelji da otputuješ za Beograd i tada pogledaš svaki stan koji te interesuje, jer slike na oglasu mogu nekad varati. Kada već gledaš stan, najbitnije je da ne žuriš, već polako pogledaš i pitaš sve što te interesuje. Obavezno pitaj kolika je kirija i koliki su računi jer nekad vlasnici mogu postaviti manju cenu od realne misleći da će te tako privući.

Prošetaj kroz stan, proveri sijalice, radijatore, prozore i krevete jer ćeš ipak tu ostati neko vreme i sve bi trebalo da bude funkcionalno. Nemoj da se ustručavaš da kažeš da je nešto već polomljeno jer bi te, ukoliko iznajmiš stan, mogli okriviti za neku polomljenu stvar. Pusti vodu na ve-ce šolji, lavabou, kadi i sudoperi i proveri da li negde voda curi. Pogledaj ćoškove zidova i oko prozora kako bi mogao/la da vidiš da li ima vlage u stanu (što može biti veoma štetno za tvoje zdravlje). Obavezno proveri da li su kvake funkcionalne i proveri da li možeš da pogledaš kroz ključaonicu. Bilo bi poželjno da upoznaš bivše stanare stana koji te zanima i proveriš da li je sve bilo u redu i jesu li bili zadovoljni.

Možda najbitnija stavka tvog budućeg života u Beogradu jeste okolina zgrade/kuće u kojoj ćeš živeti. Najpre proveri da li postoje prodavnice, pekare ili trafike u blizini. Takođe, obrati pažnju na bandere jer je veoma bitno da li ćeš se noću vraćati kući osvetljenom ulicom. Ukoliko ti je potrebno, raspitaj se kod vlasnika stana postoji li parking i ukoliko ne postoji, gde bi bilo najbolje pronaći slobodno parking mesto.

Piše: Anika Bečki

Leave a Reply

Your email address will not be published.