ŠTA SE KRIJE IZA IMENA TVOG OMILJENOG AUTOMOBILA?

Najpoznatiji automobilski brendovi omiljena su tema širom sveta, kako među muškarcima, tako i u ženskom svetu. Međutim, samo najveći i najstrastveniji ljubitelji ove sfere znaju pravo poreklo imena svake od automobilskih fabrika. Izdvojili smo neke od najzanimljivijih.

Folksvagen (Volkswagen) je naziv koji predstavlja složenicu. Doslovno, ime prevedeno na srpski jezik znači narodni auto ili auto naroda. Osnivačem ovih automobila, odnosno pokretačem ideologije o stvaranju vozila koje će biti dostupno širokim narodnim masama, smatra se Adolf Hitler. Govorio je da želi  automobil koji će biti stabilan, čvrst i dosledan, baš kao i Nemačka.

Svetski poznati automobilski proizvođač Mercedes iza sebe čuva zanimljivu istoriju. Mnogi se pitaju zašto nemački brend nosi špansko ime? Gotlib Dajmler i Karl Benc su sa proizvodnjom automobila počeli pre dobijanja službenog naziva. Emil Jelinek je prvi, iz Francuske, naručio svoj primerak automobila i izazvao pravu pometnju među ljudima. Bio je trgovac, pa je iskoristio priliku i počeo da poručuje automobile za elitne grupe. Godine 1900. Jelinek je naručio automobil, pod uslovom da nosi ime njegove ćerke Mercedes. Tada je popularnost automobila bila ogromna, pa su osnivači rešili i zakonski da ga zaštite. Tako je nastalo ime Mercedes Benz.

Suzuki zapravo nosi prezime svog osnivača, Mičia Suzukija. Naime, on je želeo da stvori automobil kojem će dati svoj pečat. Tako je kreirao sopstveni motor, hlađen vodom, sa 4 cilindra, koji je imao 13 konjskih snaga. Međutim, kroz istoriju svog poslovanja, vraćao se i radu sa pamukom, u vremenu kada je proizvodnja automobila predstavljala luksuz. Ipak, na kraju je ostao u automobilskoj industriji.

Audi je oličenje stila. Fabrika potiče od male radionice, koju je držao Augusto Horh. U dogovoru sa svojim partnerom, Francom Firkenčerom, prvom automobilu koji je izašao iz radionice 1901. godine daje ime Audi (Audio), što u prevodu sa latinskog znači slušati. Među ljubiteljima automobila postoji i teorija da ime predstavlja skraćenicu od Auto Union Deutschland Ingolstadt. Čuveni logo predstavlja uniju 4 auto linije.

Renault su osnovala trojica braće Reno. U početku se fabrika zvala La Compagnie Renault Frères. Dugo je bila u senci Citroena, tadašnje vodeće fabrike. Zahvaljujući saradnji sa nacistima, po završetku Drugog svetskog rata, fabrika je nacionalizovana i ime je promenjeno u La Régie nationale des usines Renault. Tradicionalno je, u svom nazivu, zadržala ime Renault, po kom je i danas poznata u svetu.

Piše:  Ivana Ninić

Leave a Reply

Your email address will not be published.