Šta se krije iza čuvenog Klimtovog “Poljupca”?

Klimtova slika “Poljubac” smatra se jednim od najboljih dela modernizma i toliko je široko komercijalizovana da je gotovo ima svuda. Na odevnim predmetima, šoljama, koricama knjiga… Ali, da li ste se ikada zapitali kakva se priča krije iza ove slike?

Postoje dve verzije nastanka ovog umetničkog dela koje prevazilazi sve granice vremena.

Prema prvoj verziji, na slici je Gustav predstavio sebe kako snažno grli krhko telo žene. Мnogi smatraju da je reč o njegovoj muzi, modnoj dizajnerki Emili Flug. Podaci iz njenog života su jako oskudni, jer iako je bila uspešna u svom poslu, nikada nije do kraja bila priznata u svetu mode. Gustav i Emili bili su sinonim za boemsku ljubav koja je nadmašila sve granice tadašnjeg moralnog gledanja na život i ljubav. Njih dvoje su se odlučili na život bez dece, živeći potpuno nezavisno, a u to vreme takav način života smatran je snobizmom. Ali, njihovu neobuzdanu i divlju ljubav Klimt je preneo na platno i na taj način obeležio čitavu jednu epohu.

Druga verzija pak govori da je jednom jedan grof zamolio Klimta da naslika njega i njegovu dragu u trenutku poljupca. Klimt je prihvatio molbu i ispunio svoje obećanje. Grof je bio zadovoljan slikom, ali mučilo ga je jedno pitanje – zašto usne ljubavnika na slici nisu spojene? Klimt je odgovorio da je grof želeo da se prikaže želja, raspoloženje i osećanje koje će par u trenutku samog poljupca baciti u bezdan ljubavnog užitka, te je slika tako i naslikana. Dobivši ovakav odgovor, grof je zadovoljno otputovao na svadbeno putovanje sa svojom suprugom.

Kasnije je Klimt otkrio pravu tajnu stvaranja “Poljupca” svom najbližem prijatelju. Naime, Klimt se tokom rada na slici zaljubio u grofovu ženu. Zato je naslikao  večne, mučne trenutke iščekivanja poljupca.

Na ovoj slici umetnik je maestralno spojio dve boje: zlatnu i srebrnu. Bogatstvo ornamenta omogućava da se naslute sva osećanja koja ispunjavaju dva zaljubljena bića. “Poljubac” je slika koja u isto vreme prenosi najuzvišeniji zemaljski zanos i uživanje u trenutku večnosti.

Gustav Klimt je svojim neverovatnim talentom obezbedio sebi mesto u krugu najboljih slikara svih vremena. Njegova igra boja je surovo vitalna i bučno veličanstvena, a njegovi modeli koje je preneo na platno otklanjaju sve barijere ne bojeći se apsurdnosti.

Piše: Aleksandra Vukadinović

FOTO izvor: Wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published.