Šta posle faxa? – AGROEKONOMIJA
Studiram agroekonomiju na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu. Često se surećem sa pitanjem Da li ćeš ti da sadiš kukuruz i muzeš krave?

Dragi moji, moram  da vas razočaram ali neću.

Naime, za sve vas koji znate šta je kvanta fizika, a ne znate šta je poljoprivreda: to je nauka koja se bavi procesom i kvalitetom proizvodnje hrane, kao i distribucijom iste.

To bi barem bila u užem smislu, ali bez obzira na veoma dobar plasman mog fakulteta na Šangajskoj listi, ja još uvek živim u Srbiji. Posle fakulteta nek mi je i sam Bog u pomoći!

Šta je agroekonomija?
Agroekonomija je grana ekonomskih nauka posvećena izučavanjem primene svih ekonomskih disciplina na polju agrara ili drugim rečima primenjena ekonomija u poljoprivredi i srodnim naukama. Primena ove grane je vrlo široka, šta više u svim proizvodnim industrijama.

Ko su i šta rade agroekonomisti?
Oni su računovođe, knjigovođe, direktori finansija, marketinga, ekonomski savetnici i slično. Široka je primena. Agroekonomista ima svuda od banaka, pa do privatnih i državnih firmi i institucija.

Verovali ili ne, naš najpoznatiji fudbalski sudija Milorad Mažić je jedan od agroekonomista, tj. doktor agroekonomskih nauka. Oni koji studiraju ovaj smer na poljoprivrednom fakultetu znaju da su budući stub organizacije, raspodele rada i finansija.

Zar nešto ovako ne rade već fon-ovci i studenti ekonomskog fakulteta? Da, rade, ali kao i sve u svetu i životu retko koje zanimanje je stopostotno univerzalno i često se dolazi do preklapanja.

Nažalost, ne postoji smer ni na jednom univerzitetu koji nas odmah kvalifikuje za poziciju iz snova svakog prosečnog žitelja Srbije – direktora sa službenim automobilom i asistentima.

Kao student agroekonomije na Univerizetu u Beogradu svestan sam da je ispred mene težak put ako težim uspehu, ali kao svaka ambiciozna mlada osoba koja je bar jednom odgledala film Wolf of Wall street sanjam o milionima, raskošnom zivotu ispunjenim svim lepotama kapitalizma, shvatam da mi ovde možda ipak nije mesto…

Na pitanje Gde ću posle faksa?, sa tugom odgovaram na master po mogućstvu napolju, a zatim na pitanje A šta posle? Sledi još bolniji odgovor: da ostanem tamo gde sam otišao.

Draga naša Srbijo ne zaboravi da imaš decu, a ta deca neće zauvek biti studenti. Jednog dana će i oni završiti te fakultete, ako ih ti ne želiš, nažalost, neko drugi hoće.

Piše: Filip Marković

FOTO: Wiki

Promote & earn money

Leave a Reply

Your email address will not be published.