Šta posle faksa – Visoka turistička škola

Mnogi upisuju VTŠ zato što vole da putuju i misle da će ih to odvesti na put oko sveta. Zabluda!

Zaista vam nije potreban fakultet ako vam je jedini cilj da putujete. Mnogi upisuju VTŠ zato što je turizam najlakše završiti. Nije daleko od istine, ali opet je potrebno uložiti svoje vreme ako želite neke bolje rezultate.

Neki upisuju VTŠ zato što ne znaju šta će sa sobom pa im to deluje kao najbolja opcija. To je okej, ali ako studirate samo da biste nešto završili, teško da ćete se pronaći i imati jasnu sliku svoje budućnosti.

Ipak, ako ste spremni da napredujete i vidite sebe kao osobu koja može da promeni svet, onda možete sebi skrojiti savršenu budućnost. Visoka turistička škola pruža mogućnost prakse koja vam može otvoriti mnoga vrata i koja je možda najbitnija pri radu na sebi i iskustvu.

Međunarodna saradnja je zaštitni znak VTŠ, pa je uobičajen dolazak stranih predavača. Ovo je definitivno mesto gde se susreću pozitivni i vedri ljudi, koji uživaju u onome što rade.

Studiraš turizam? Učiš tri godine kako da gostu kažeš dobar dan i izdaš mu ključ na recepciji? Studiraš za rad u agenciji koji svako može da nauči za dva sata? Bolje da si uštedela tri godine svog života i odmah našla posao, jer će te posle više svakako gledati skoro isto, kao i da nisi ništa završila.

Da, da, ovo su samo neki komentari sa kojima se često susrećem. Slažem se da turizam u Srbiji nije toliko perspektivan i razvijen. Slažem se da je u ovoj branši možda teže pronaći posao. Ali se ne slažem da je studiranje turizma uzaludno.

Dakle, šta posle faksa?

Možete se zaposliti u turističkoj agenciji, raditi u hotelu na recepciji, završiti kurs i dobiti licencu za turističkog vodiča, zaposliti se kao stjuardesa/stjuart, završiti kurs za prodaju avio kapaciteta vazduhoplovnih kompanija u redovnom vazdušnom saobraćaju, baviti se preduzetništvom… Mnogi naši profesori su i sami završili VTŠ, tako da neko od vas se može naći na njihovom mestu.

Možete otputovati u omiljenu zemlju u koju ste se zaljubili učeći, dok ste markerom podvlačili najbitnije stranice knjige Turistička geografija.  Možete ostati u Srbiji i pronaći način da se turizam naše zemlje unapredi.

Na kraju krajeva, možete ostati kod kuće, pisati lažne dojave za utakmice na instagramu i fejsu i ne razmišljati o budućnosti. Sve je stvar izbora.

Ako mene pitate, ja ću posle faksa da se izgubim negde na Madagaskaru, otvorim svoj hotel i držim malim crncima časove plesa. Ništa nije nemoguće i samo je nebo granica.

Piše: Sofija Vujošević

Leave a Reply

Your email address will not be published.