Šta posle faksa – FASPER?
Student sam Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER) smera defektologije. Od svoje osnovne škole znala sam da u životu želim da radim sa decom. Nije mi bilo teško da svoju odluku i ostvarim. Uz podršku porodice, prijatelja i volje koju sam imala, 1. Oktobra otvorilo se potpuno novo poglavlje mog života. Tada kreće sve ono za šta se već godinama pripremam. Osećaj je neverovatan!

Šta je to defektologija, a šta znači biti defektolog?

 Defektolozi proučavaju stanja, a ne bolesti. Čuvena rečenica koju obožava svaki profesor ovog fakulteta. Međutim, defektolog mora da zna kako da prilagodi svoj rad detetu/odrasloj osobi koja ima neku hroničnu bolest (respiratornu, kardiovaskularnu…).

Prosto rečeno, defektologija je nauka o čoveku sa hendikepom. Proučava razvojne i stečene smetnje motoričke, intelektualne i senzorne prirode, zajedno sa poremećajima ponašanja u slučaju prevencije. Posao defektologa je da proučavaju, otkrivaju i  osposobljavaju za život osobe sa smetnjama u psihičkom i telesnom razvoju i osobe sa poremećajem u ponašanju.

Definicije su dosadne, šta to tačno znači u praksi?

 Znači da za ovaj fakultet moraš da poseduješ ljubav i strpljenje prema deci i radu sa njima. Pored toga potrebno je prilagoditi se svakom detetu, staviti se na njegovo mesto i pronaći zajednički jezik sa njim, što ponekad može biti jako stresno i teško.

 Da se razumemo, ovaj fakultet vas neće obogatiti, niti vam garantuje siguran posao u struci nakon mastera, ali vam daje šansu da nekome pomognete i  garantuje vam svakodnevan smeh, sreću, suze radosnice…

Postoji veliki spektar mesta gde jedan defektolog može da se zaposli, tu spadaju škole, vrtići, specijalne škole, privatne ordinacije, bolnice. Danas je defektolog i više nego potreban. Da bi postao uspešan defektolog moraš da pogrešiš mnogo puta, da se odrekneš mnogih stvari, da potpuno razdvojiš porodicu od posla i da se svakodnevno usavršuješ i učiš nove stvari.

Ako sve ovo ostavimo po strani i gledamo  rezultat, videćemo da je nekom detetu zbog nas život iole lakši, roditelji su vam prezahvalni, vi iz cele situacije izlazite kao heroj. Heroj detetu kojem ste promenili život. Samo to je i bitno na kraju svega, da zbog vas nekome život postane lepši.

Da, jedva čekam da počnem da radim.

Piše: Sara Majstorović

Leave a Reply

Your email address will not be published.