Šta posle faksa – Fakultet političkih nauka
I čime ćeš se ti baviti? Pisaćeš tekstove za minimalac? Ili ćeš raditi kao kasirka u supermarketu, da bar iskoristiš znanje matematike iz srednje Gimnazije? Od toliko perspektivnijih fakulteta i zanimanja, ti izabra baš taj najlakši i najbesmisleniji – Fakultet političkih nauka?

Moj odgovor je – DA. DA veliko kao kuća, kao planina. Ali, dobro došli u Srbiju, onu iz 21. veka.

Odeljenje za novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka, u čijem sastavu je i Katedra za novinarstvo, više od četiri decenije predstavlja jedinstvene univerzitetske studije na teritoriji Srbije. Po završetku studija stiče se zvanje diplomiranog novinara i komunikologa, koji je savladao sva neophodna znanja iz teorije i prakse društvenog komuniciranja, kao i veštine potrebne za profesionalno učestvovanje u procesu javnog i masovnog komuniciranja posredstvom medija i interneta.

Šta je to na raspolaganju studentima?

Studentima je na raspolaganju fakultetski Medija centar (desk, radio stanica, DVD kamere sa digitalnom TV montažom). Na Fakultetu postoji i studentski časopis „Politikolog“ koji uređuju isključivo studenti novinarstva, kao i stručni PR tim FPN-a, sastavljen takođe od studenata. Sve je to u cilju što potpunijeg i praktičnijeg obrazovanja budućih novinarskih profesionalaca. Predviđena je i obavezna jednomesečna praksa u redakciji po izboru studenta (posle druge godine), kao i petnaestodnevna praksa nakon treće godine.

Šta posle fakulteta?

Ne brinite, nećete raditi za minimalac. I ne, nećete raditi kao kasirka u supermarketu. I naravno da Fakultet političkih nauka nije najlakši i najbesmisleniji fakultet. Ti koji vam to govore nemaju predstavu ni o tome šta se izučava na samom fakultetu, a o tome da li bi mogli da ga završe – mislim da ne treba ni diskutovati.

Sada kada smo to razjasnili, da vam kažem čime se zaista možete baviti.

Kao diplomirani novinari i komunikolozi, najznačajnija mesta u štampanim i elektronskim medijima, u oblasti PR-a, kao i u istraživačkim timovima i institucijama (agencijama za ispitivanje javnog mnjenja), bilo kao urednici, novinari, saradnici ili istraživači – pripadaće upravo vama.

Pored toga, po završetku studija novinarstva, posedovaćete fond znanja neophodnih za obavljanje uloge urednika, menadžera, prezentera, i drugih pozicija koje podrazumeva budući moderan medijski sistem Srbije i savremena industrija komuniciranja.

Bićete osposobljeni ne samo za rad u komunikacionim institucijama, već i za zanimanja kao što su: ataše za kulturu i informisanje pri diplomatsko-konzularnim predstavništvima, medija planer u medijima, portparol u organima vlasti, javnoj administraciji, političkim partijama i korporacijama, kao i stručni saradnici u povereništvu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Interdisciplinarno žurnalističko obrazovanje omogućava vam da, pored ovoga, učestvujete u projektima istraživanja medija, različitim oblicima menadžmenta, izrade komunikacionih strategija, informativno-analitičkim poslovima i pedagoškom radu, ali i u svakodnevnim debatama. Kako je to moguće?

Moguće je, jer je opštepoznata stvar da su ljudi sa FPN-a najšire obrazovani akademski građani koji se kreću u najrazličitijim intelektualnim krugovima društva.

Pitate li se vredi li biti „hodajuća enciklopedija“ društva? Ako mene pitate – i te kako, jer smo upravo mi ti koji postavljamo temelje svakoj sferi aktuelnog društvenog života.

Piše:Iva Jevtić

Leave a Reply

Your email address will not be published.