Šta je važnije OBRAZOVANJE ili ISKUSTVO?

Oba kriterijuma su veoma bitna u daljem razvoju karijere, ali kako ćemo izabrati na šta da usmerimo sve svoje snage?

Pitanje oko koga se dugo raspravlja ima specifčan odgovor, koji zavisi od nekoliko faktora:

1. Oblast u kojoj se usavršavaš/radiš

Da li je diploma neophodna odgovor daje struka gde želiš da se usavršiš, ako je oblast prirodnih nauka recimo medicina ili oblast obrazovanja (učitelj, profesor), to su oblasti koje i zakonski traže diplomu fakulteta. Recimo oblasti kao što su informatika, marketing ili trgovina ne zahtevaju nužno posedovanje diplome već vaše sposobnosti tzv. skills.

2. Šta HR tim firme u kojoj apliciraš navodi kao neophodno za zaposlenje

Možemo do sutra raspravljati o tome da li ti treba diploma ili ne za tvoj posao iz snova, ali ako firma u kojoj planiraš da se zaposliš istakne kao bitnu stavku diplomu određenog fakulteta ili broj godina iskustva u radu na apliciranoj poziciji, onda je jedino njihov zahtev validan bez obzira na naše lično mišljenje, zar ne?

3. Akreditacija diplome fakulteta ili reputacija firme gde si stekao iskustvo

Uvek će se više vrednovati diplome koje su na dobrom glasu, fakulteti koji imaju akreditovane smerove i hvaljene diplome (više o akreditacijama na akreditacije).

Takođe nije ni svako iskustvo isto rangirano, negde samo ime kompanije gde si stekao iskustvo može otvoriti mnoga vrata, više nego broj godina provedenih negde gde to neće biti vrednovano.

4. Koliko je tvoja profesija podložna promenama

Ovaj faktor je malo komplikovaniji, jer je vrlo bitno da posle fakulteta nađeš posao gde koristiš stečena znanja sa fakulteta, međutim ukoliko je profesija podložna velikim promenama i ti pokušaš da se zaposliš posle nekog niza godina od dobijanja diplome, velika je verovatnoća da si ispao iz štosa i da će firma izabrati nekoga ko ima iskustvo i ko radi posao u kontinuitetu.

Ako uvažimo sve ove uslove, jedini kompletan odgovor je da kombinacija iskustva i obrazovanja daje veliku sigurnost u odabiru baš tebe kao kandidata pogodnog za tvoj dream job.

Zato da bi uspešno pozicionirao sebe na tržište rada potrebno ja da u toku studija takođe stičeš i neku vrstu usavršavanja ili iskustva (rad tokom studija). Naravno neke studije su teže pa je i svaka dodatna aktivnost samo opterećenje i onda dođe ono pitanje, kako poslodavac od mene očekuje da imam i iskustvo i obrazovanje a imam tek 24/5 godina?

Postoje firme koje ne prave razliku u iskustvu, čak je negde i poželjno da ga nemaš, kako bi sama firma modelirala radnika kakvog želi. Ali svaki poslodavac će sigurno više vrednovati ukoliko u svom CV-ju imaš i neke dodatne aktivnosti tokom studija.

Ako ne možeš da radiš dok studiraš i stičeš iskustvo baš na poziciji za koju se školuješ, postoje i druge opcije kao: volontiranje, vannastavne aktivnosti (predavanja, projekti), stručne prakse, studentsko organizovanje (više o tome na organizovanje).

Zato daj sve od sebe i potrudi se da počneš već danas jer na kraju ipak si ti najbolji mogući izbor!

Piše: Zorka Mijajlović

Leave a Reply

Your email address will not be published.