SPUB- ISPITNI ROKOVI NE SMEJU DA TRPE
Novonastala sitaucija u zemlji odrazila se i na Univerzitet i na studente. Nakon upućenog dopisa Vladi, Ministrastvu, Rektoratu i Studentskom centru , predsedništvo Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, legitimno telo za zaštitu prava studenata na UB, u intervjuu odgovorilo je na najčešća pitanja koja brinu studente.

#1. Koja su vaša očekivanja od strane nadležnih organa?

Razumemo da se stanje oko razvoja virusa COVID-19 menja svakodnevno što povlači veće uključivanje svih ustanova. Nadamo se brzom odgovoru i predlozima rešenja od strane nadležnih institucija. Važno nam je da postoji komunikacija, zbog nedostatka informacija neke stvari su otišle predaleko u poslednjih par dana.

#2. Pošto je ova akademska godina prvobitno skraćena, da li ima šanse da se predavanja završe u junu kako bi inače i trebalo? Ukoliko nema, šta je po mišljenju Parlamenta najbolje rešenje za ovu situaciju?

Prema kalendaru za ovu godinu predavanja se završavaju oko 15. maja, a ispiti do 20. juna, u zavisnosti od fakulteta. Sada smo fokusirani na to da svaki predmet ima alternativni vid nastave i da se taj sistem uhoda. U komunikaciji smo sa kolegama sa svih fakulteta i oformili smo naš Krizni stab, gde jedni druge obaveštavamo šta se dešava i koju odluku je koji fakultet doneo. Fakulteti su se dosta brzo organizovali. Nema zvaničnih informacija o predlozima za nastavak realizovanja svih fakultetskih aktivnosti jer se još uvek ne zna prognoza razvoja virusa. Bitno nam je da studenti što manje imaju posledica i zato krećemo u izradu našeg predloga koji ćemo prvo uputiti našim kolegama studentima na proveru i dopunu, pa ćemo ih uputiti i svim institucijama.

#3. Na koji način će sve promene nastale usled ovog vanrednog stanja uticati na ispitne rokove?

Plan daljeg odvijanja nastave će ići razvojem situacije oko virusa, sve zavisi kada ćemo se svi zajedno izboriti sa pandemijom i kada će prestati vanredno stanje. Ono što svakako smatramo jeste da ispitni rokovi ne smeju trpeti kao ni njihov broj održavanja, to se mora ispoštovati i od toga nema izuzetka.

#4.Kako komentarišete lošu komunikaciju između studenata, uprave fakulteta i ministarstva?

Mislimo da je komunikacija nešto na čemu se mora poraditi, jasno je da je situacija koja nas je zadesila dodatno otežala i izmenila sve planove za ovu godinu, ali nama su jako važne zvanične informacije, previše je fake news-a.

#5.Šta mislite da bi bilo najbolje rešenje za studente kojima je semestar loše organizovan putem interneta?

Za sada je situacija na svim fakultetima dobra. Kao što smo pre napomenuli, napravili smo Krizni štab sa predstavnikom svakog fakulteta, tu razmenjujemo informacije, sumiramo ih u vidu tabele i pratimo stanje. Studenti su na većini fakulteta uključeni i u Krizne štabove fakulteta putem kojih sve mogu iznostiti svojoj upravi.

#6.Šta će biti sa prijemnim ispitima za naše buduće studente?

To je odluka Ministarstva prosvete, koliko znamo odluka još nije doneta, i dalje se čeka prognoza razvoja virusa. Prema pitanjima koja budući brucoši nama upućuju, oni uče i spremaju se ne prepuštajući stvari slučaju.

#7.Kako komentarišete  neblagovremeno  obaveštavanje putem društvenih mreža za iseljenje studenata iz domova?

Mislimo da se nije očekivala takva odluka i da su očigledno prognoze pandemije ozbiljnije od onoga čemu smo se svi nadali. Jako je bitno to što napominjemo da institucije komuniciraju jedna sa drugom, to će svima nama mnogo olakšati. Pretpostavljamo da sve odluke donosi Vlada Republike Srbije, zbog stanja u kome se nalazimo i da su zato propuštene neke prilike za bolju organizaciju pre 10 dana. Dobro je što će studentske stvari biti na sigurnom i što o tome neće brinuti.

#8.Evropske univerzitetske igre pomerene su za sledeću godinu. Da li to znači da će nastava biti skraćena i sledeće školske godine?

Tako je, danas su doneli odluku o odlaganju igara. Mislimo da su studenti previše izmoreni svim dosadašnjim promenama koje su istrpeli ove školske godine. Mi imamo nekoliko predloga koje ćemo staviti na glasanje studentima i proslediti institucijama. Bitno je da se ta odluka takođe usvoji tokom leta, da studenti znaju svoj raspored obaveza na vreme i unapred. Nastava ne sme pretrpeti još jednu godinu.

#9. Ako je odgovor da, da li smatrate da će se to odraziti na akademsko učenje i znanje studenata?

Previše se odrazilo i ove godine na kvalitet nastave, pogotovo na nekim fakultetima, studenti se jesu uskladili i uspeli da se izbore ali potreban im je stabilan raspored i da svoje obaveze planiraju na vreme. Smatramo da žrtve treba da podnesu neke druge ustanove u daljem planiranju realizacije igara, ne studenti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.