SKONUS- Najava usvajanja predloga Zakona o studentskom organizovanju

U Novom Sadu održana je druga redovna sednica najvišeg studentskog predstavničkog tela „Studentske konferencije univerziteta Srbije“ (SKONUS) na kojoj je ustanovljeno da je nacrt Zakon o studentskom organizovanju u potpunosti ispunio sve norme tako da će se do kraja meseca očekuje ocena Ministarstva nauke obrazovanja i tehnološkog razvoja. Zakon će precizno definisati položaj, delatnost, nadležnost, organizacija i način finansiranja studentskog parlamenta, studentskih organizacija, kao i okvir za ostvarivanja zajedničkih interesa studenata na nacionalnom nivou kroz rad studentskih konferencija i nacionalne studentske organizacije. Predsedništvo SKONUS-a nada se da će se zakon pred poslanicima skupštine Republike Srbije naći u septembru i očekuju njegovo usvajanje.


Na sednici razmatran je i status studenata upisanih 2005. godine i kasnije kojima ističe zakonski rok o završetku studija. Devet od 14 prisutnih prisutnih predstavnika na konferenciji očekuje dogovor sa Ministrastvom nauke, obrazovanja i tehnološkog razvoja koji će biti povoljan za studente.


Protekle nedelje održana je i Konferencija univerziteta Srbije (KONUS) gde se diskutovalo o finansiskoj mogućnosti univerziteta u Srbiji prilikom nabavke softvera za otkrivanje plagijata iTheniticate koje je do sada koristilo šest univerziteta od 14 članica. Zakonom o viskom obrazovanju propisano je korištećenje softvera prilikom provere doktorski teza, kao i master i diplomskih radova, međutim Kriminalističko- policijski univerzitet, Evropski univerzitet, Univerzitet „Metropolitan“ i Univerzitet Union- „Nikola Tesla“ nisu odgovrili na upitnik o korišćenju softvera. Sama primena softvera je veoma skupa tako da se KONUS obratio Ministarstvu za finansijsku pomoć univerzitetima kako bi se obezbedila adekvatna provera naučnih radova.

Leave a Reply

Your email address will not be published.