SKONUS- Najava usvajanja predloga Zakona o studentskom organizovanju

U Novom Sadu održana je druga redovna sednica najvišeg studentskog predstavničkog tela „Studentske konferencije univerziteta Srbije“ (SKONUS) na kojoj je ustanovljeno da je nacrt Zakon o studentskom organizovanju u potpunosti ispunio sve norme tako da će se do kraja meseca očekuje ocena Ministarstva nauke obrazovanja i tehnološkog razvoja. Zakon će precizno definisati položaj, delatnost, nadležnost, organizacija i način finansiranja studentskog parlamenta, studentskih organizacija, kao i okvir za ostvarivanja zajedničkih interesa studenata na nacionalnom nivou kroz rad studentskih konferencija i nacionalne studentske organizacije. Predsedništvo SKONUS-a nada se da će se zakon pred poslanicima skupštine Republike Srbije naći u septembru i očekuju njegovo usvajanje.


Na sednici razmatran je i status studenata upisanih 2005. godine i kasnije kojima ističe zakonski rok o završetku studija. Devet od 14 prisutnih prisutnih predstavnika na konferenciji očekuje dogovor sa Ministrastvom nauke, obrazovanja i tehnološkog razvoja koji će biti povoljan za studente.


Protekle nedelje održana je i Konferencija univerziteta Srbije (KONUS) gde se diskutovalo o finansiskoj mogućnosti univerziteta u Srbiji prilikom nabavke softvera za otkrivanje plagijata iTheniticate koje je do sada koristilo šest univerziteta od 14 članica. Zakonom o viskom obrazovanju propisano je korištećenje softvera prilikom provere doktorski teza, kao i master i diplomskih radova, međutim Kriminalističko- policijski univerzitet, Evropski univerzitet, Univerzitet „Metropolitan“ i Univerzitet Union- „Nikola Tesla“ nisu odgovrili na upitnik o korišćenju softvera. Sama primena softvera je veoma skupa tako da se KONUS obratio Ministarstvu za finansijsku pomoć univerzitetima kako bi se obezbedila adekvatna provera naučnih radova.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.