Savladaj osnove jezika – projekat Filološkog fakulteta

Projekat „Studenti studentima“ koji postoji od 2015. godine, organizuje Filološki fakultet. Predavači su najčešće studenti treće ili četvrte godine, a svi studenti koji žele da steknu osnovno poznavanje nekog jezika, mogu pohađati časove.

„Studenti studentima“ je projekat koji je zvanično je počeo da se organizuje na svim fakultetima Univerziteta u Beogradu, 2015. godine. Cilj projekta je da budući profesori jezika steknu praksu predavajući jezike koje studiraju.

Ovaj projekat je volonterskog tipa, a predavači – studenti su najčešće treća ili četvrta godina osnovnih akademskih studija, mada mogu učestvovati i mlađe kolege. Predavač sam bira udžbenik i nastavni materijal po kom će se odvijati nastava, kao i tempo, nivo i način vežbanja.

Studenti koji pohađaju te časove mogu imati predznanje jezika ali se, u najvećem broju slučajeva, sa nastavom kreće od samog početka. Nastava traje jedan ili dva semestra, a ukoliko predavači nastave da do kraja godine drže nastavu, mogu od narednog (letnjeg) semestra da nastave sa gradivom, ili, ukoliko ima novih studenata, mogu da se vrate na početak.

Što se tiče prijave za pohađanje ovih časova, studenti mogu da pohađaju nastavu na matičnom, ili nekom drugom fakultetu. Prijava nema formalni deo, već se svi zainteresovani studenti raspituju, prate objave u grupi svog fakulteta, ili na ogasnim tablama. Studentski parlamen Filološkog fakulteta sarađuje sa ostalim studentskim parlamentima, tako da se svi mogu raspitati kod nekih od njegovih predstavnika.

Važna stvar je da se časovi svih jezika ne odvijaju na svim fakultetima. Stoga jeste važno da ispratite ankete koji predstavnici parlamenata postavljaju u grupama, kako bi svako mogao da glasa za jezik koji želi da sluša.

Pošto predavači nisu svršeni studenti, niko od studenata koji budu pohađali nastavu, neće dobiti sertifikat o poznavanju jezika. Sve se odvija na dobrovoljnoj bazi.

Časovi su uglavnom u večernjim terminima, jednom ili dva puta sedmično. Na nekim fakultetima, nastava je počela u novembru, a vi, ako ste zainteresovani, raspitajte se i priključite grupi.

To je jedno novo iskustvo za sve, a kolege sa Filološkog će se potruditi da nastava bude zanimljiva i korisna.

Pored ovog projekra, postoji i jedan sličan, a to su časovi srpskog jezika, priprema za prijemni, koji drže studenti sa katedre za Srbistiku. Te časove mogu pohađati svi srednjoškolci koji žive na teritoriji opštine Stari grad.

Ukoliko želite da steknete novo iskustvo, upoznate nove ljude, zabavite se i naučite nešto novo, priključite se grupi onog jezika koji vas interesuje i koji volite.

Anđelija Milosavljević

Promote & earn money

Leave a Reply

Your email address will not be published.