Ringišpil u novom ruhu

Voleo bih da svi zamislite zarđali kombi, u kombiju nakaznog vozača, a pored njega jednog klovna. Klovn drži megafon i uzbuđenim glasom najavljuje ovogodišnji cirkus. U vašem gradu! Najava bi išla ovako:

Prvi onlajn circus ikada! Počinje15. aprila – u vašim domovima. Pravi pravcati cirkus sa izlaganjem umetničkih dela, koji su za vas omogućile studentkinje FDU-a sa katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture. Tema cirkuske predstave je prezasićenost u javnom i medijskom prostoru. Glavna tačka je okršaj umetnika sa datim problemom koji otežava razvoj kritičkog mišljenja, izgradnju ličnog ukusa i remeti tokove misli. Pozivamo vas na zajedničko promišljanje i ludilo u okviru ove onlajn vožnje. Ulaznice potpuno besplatne!

https://www.instagram.com/instant_ringispil/

Pitali smo umetnike koji učestvuju na projektu jedno jednostavno pitanje –šta za vas predstavlja izložba pod nazivomRingišpil?

Ana -Narodni muzej.

Vesić -Ringišpil je za mene stalna igra i kretanje koje ima usputne posmatrače. Naš Ringišpil potpuno odgovara tome, ali je inteligibilan. Povrh svega, deo je kulture kojoj dinamika kretanja umetnosti i njene stalne promene u potpunosti odgovaraju.

Irina- Mislim da problem predstavlja previše praznog prostora popunjenog još praznijim sadržajem. Ringišpil predstavlja provaliju našeg sveta. Sa nje uskačemo u kreacije, koje su dugo bile potisnute i koje ranije nisu pronašle svetlost dana. On je naše mesto pod reflektorima, naš unutrašnji (ne)mir, naše misli i naš iskaz. On je dopuna, boja i tonalitet prostoru koji je slučajno ostao zapostavljen.

Teodora -Prva asocijacija na ringispil je smeh. Apsolutni haos u glavi, dok vam se uz taktove muzike okreće čitav svet, kao I sada… Samo što se sad okreće na tumbe. Ko bi rekao da se ringišpil u svojoj dalekoj prošlosti nazivao mali rat. Isto tako ja na svom ringišpilu vodim sopstveni mali rat, u kome svetovi nastaju i nestaju. Neki put se umori i uspori, a onda se zavrti do beskraja, do tačke bestežinskog stanja. Sve se oko mene vrti, a ja pokušavam da uhvatim najlepše trenutke tih obrtaja.

Nikolija- Ranije sam pokušavala da pobegnem od medijske prezasićenosti (nije mi baš uspelo). Mislila sam da zbog nje ne mogu da smislim originalne ideje koje bih stvarala. Radionica mi je pomogla da naučim kako da iskoristim medijsku prezasićenost za smišljanje ideja i kako treba samo da počnem da stvaram.

Aleksandra- Ringišpil su sve informacije koje su nam potrebne da bismo uživali u vožnji. Sve informacije spremne da nas u toj vožnji zaustave i nateraju nas da se uplašimo za sopstveni život.  A ovaj ringišpil je ono što te natera da se zaustaviš i skapiraš da ti je pogled, od konstantnog vrtenja, zamagljen količinom nebitnih informacija. Natera te da staneš, udahneš. Više se ne bojiš se za sopstveni život na tom ringišpilu, već za živote onih koji na njemu nisu.

Aleksandar -Naš ringišpil se može uporediti sa osobom koja se otkačila sa te velike vrteške. Vozio se  isto gde i ostali, ali je došao tamo gde niko nije na način kojim je on stigao.

Piše: Aleksandar Ćatić

Promote & earn money

Leave a Reply

Your email address will not be published.