Rezultati preliminarnih pregovora SKONUS, KONUS i MPNTR: Veći broj rata za školarinu,moguće smanjenje granice za budžet – čeka se procena finansija iz Vlade RS u ponedeljak

Apsovetnski rokovi, mogućnost plaćanja školarine u nekoliko rata, sigurnost u ostanku u domovima i predlog Kriznom štabu Vlade Republike Srbije da tokom školske 2020/21 neće biti naglih promena u radu na fakultetima i domovima samo su neke od beneficija koje su obećane na jučerašnjem sastanku Ministra i predstavnika Ministarstva nauke prosvete i tehnološkog razvoja (MPNTR), Konferencije univerziteta Srbije (KONUS) i predstavnika Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS).

Odluka o smanjenju broja bodova potrebnih za finansiranje iz budžeta RS – složen ali moguć proces

Odluka o smanjenju potrebnih poena za finansiranje iz budžeta RS za školsku 2020/2021 je jako složen proces. Potrebno je da MPNTR uputi Vladi RS predlog o izmeni Zakona o viskom obrazovanju u kome će će se definisati tačan broj poena za budžet. Nakon finansijske procene Vlade RS predlog izmena prepušta se Skupštini Republike Srbije na glasanje – navodi naš izvor.

Kako naš nezvanični izvor blizak predsedništvu SKONUS-a saznaje nastavak dijaloga odvijaće se u sledećem tonu:

Preliminarni pregovori predviđaju pozitivan ishod zahteva da se obezbedi studentima veći broj rata za školarine na svakoj visokoškolskoj ustanovi.

Apsolventski rokovi odvijaće se najverovatnije po ustaljenim rasporedima dok se  ponovno polaganje predispitnih obaveza u svim ispitnim rokovima može realizovati na fakultetima na kojima je i do sada to bila praksa.


Rok za upis na master i doktorske studije verovatno će biti produžen. Prolongiranje plaćanja master rada na nekoliko meseci verovatno će biti još jedna od olakšica sa studente.


Upis do 90 ESPB biće omogućen samo studentima završnih godina, dok će studentima kojima ističe rok završetka studija biće produžen.

Organizovanje nastave svaki univerzitet će prospisati svojom pravilnikom da li će biti online, uživo ili kombinovano (online/uživo).

Svi zahtevi o bezbednosti studenata i zaposlenih tokom upisa, nastave i polaganja su za sada prihvaćeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.