Rektorka Popović: Stvorićemo uslove da studenti završe semestar
– Sigurno je da će doći do prilagođavanja termina ispitnih rokova. Na osnovu iskustva koje mnogi od nas imamo u organizaciji nastave školske 1998/1999. godine, kada je došlo do prekida nastave zbog bombardovanja, ne vidim razloga zašto se sada ne bi našlo rešenje koje bi omogućilo studentima da ispune svoje ispitne obaveze-  kaže u razgovoru za Student rektorka Univerziteta u Beogradu prof. dr Ivanka Popović.

Pošto je ova akademska godina prvobitno skraćena, da li ima šanse da se predavanja završe u junu kako bi inače trebalo? Ukoliko nema, šta je po Vašem mišljenju najbolje rešenje za ovu situaciju?

-Zimski semestar je bio neznatno skraćen i nemamo informacije da je bilo problema oko toga. Letnji semestar će trajati onoliko koliko je potrebno. To će se definisati kada se završi vanredno stanje. Sigurno je da ćemo se prilagoditi okolnostima i učiniti sve da situaciju normalizujemo i da studentima stvorimo uslove da završe semestar i pristupe polaganju ispita. To ne znači da neće biti letnje pauze, ali je u ovom trenutku preuranjeno govoriti o konkretnim datumima.

Kako komentarišete lošu komunikaciju između  studenata, uprave fakulteta  i  ministarstva?

-Nemam utisak da je loša komunikacija između relevantnih učesnika u akademskom životu. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnohoškog razvoja (MPNTR) redovno komunicira sa upravama univerziteta i fakulteta. Uprava UB-a komunicira redovno sa fakultetima i sa studentom prorektorom i predsednicom Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu (SPUB-a). U utorak, 24. marta, je održana video sednica prorektora za nastavu sa prodekanima za nastavu na kojoj je aktivno učestvovao i student prorektor. Informacije redovno prosleđujemo studentskim predstavnicima. Razgovarali smo sa predstavnicima SPUB-a o saradnji sa upravama fakulteta tokom vanrednog stanja, naročito oko uspostavljanja komunikacije sa studentima pri nastavi na daljinu.

Šta mislite da bi bilo najbolje rešenje za studente kojima je semestar loše organizovan putem interneta?

-U ovom trenutku nemamo informacije o problemima u nastavi na daljinu. Ako postoje, studenti treba da se obrate studentskim predstavnicima koji će ih preneti upravama fakulteta.

Šta će biti sa prijemnim ispitima za naše buduće studente?

-Pošto još ne znamo koliko će trajati vanredno stanje, mislim da niko u ovom trenutku ne može da odgovori na to pitanje. MPNTR prati situaciju i priprema moguća rešenja. Nikome nije u interesu da budući studenti budu oštećeni.

Kako komentarišete neblagovremeno obaveštavanje putem društvenih mreža za iseljenje studenata iz domova?

-Mislim da niko do nedavno nije shvatio razmere krize u kojoj se nalazimo. Verujem da nije bilo loše namere kada je studentima rečeno da napuste domove bez odnošenja stvari. Okolnosti se brzo menjaju, a odluku o korišćenju studentskih domova u druge svrhe donosi Krizni štab, a ne Studentski centar. Svakako je to nešto za žaljenje i što je moglo biti izbegnuto, ali sad kad se desilo, potrudimo se da situaciju prevaziđemo na konstruktivan način. Verujem da SPUB može tu da odigra važnu ulogu.

Evropske univerzitetske igre pomerene (EUI) su za sledeću godinu. Da li to znači da će nastava biti skraćena i sledeća školska godina?

-Postoje okolnosti koje potpadaju u kategoriju viša sila. Ovo je jedna od takvih okolnosti. Dosadašnji tok ove školske godine nije bio ugrožen održavanjem EUI. Studentski grad se renovira, kao i sobe i menza, što je pozitivna stvar za studente. Kada se završi vanredno stanje, videćemo kako možemo na najbolji način da završimo ovaj semestar i organizujemo sledeću školsku godinu.

Da li smatrate da će se to odraziti na akademsko učenje i znanje studenata?

-Naš glavni zadatak je da obezbedimo optimalne uslove za život i rad studenata. Ako studenti budu redovno učili, potrudićemo se da druge okolnosti ne utiču na njihovo sticanje znanja.

Nakon dopisa Studentskog parlamenta Univerziteta u  Beogradu, u kojem su predočeni najčešći problemi sa kojim su se stdenti susreli tokom novonastale situacije, koja su Vaša očekivanja od strane nadležnih organa?

-Verujem da ćemo nastaviti uspešnu saradnju koju smo imali i do sada sa nadležnim organima i SPUB. Sve korisne sugestije SPUB-a ćemo zajedno realizovati.

FOTO: Izvor Blic

Leave a Reply

Your email address will not be published.