Putopis iz Brisela
Grad koji miriše na čokoladu i vafle, grad koji je uvek prekriven oblacima i kišom i grad u kome ćete popiti najbolje pivo na svetu. Ukratko, Brisel.

Par stvari koje morate da uradite u Briselu:

#1 Izlazak u Derilium Monasterium pab je obavezan.

Nalazi se u ulici Rue des Bouchers 10. U njoj postoji par derilijumovih pabova gde se skupljaju najveći ljubitelji piva u ovom gradu. Ovaj pab od 2004. godine nosi titulu Ginisovog rekordera po broju piva koje možete pronaći na meniju. Brojka prelazi 2000 vrsta. Nema konobara, samo priđete šanku i izaberite bilo šta, nećete se razočarati. Topla preporuka je da kažete šankeru da vas iznenadi pivom. Noć u ovom pabu vam definitivno neće biti dosadna.

#2 Uživajte u belgijskoj hrani.

Pomfrit se smatra nacionalnim jelom Belgije. Spolja hrskavi, a iznutra sočni. Najbolje mesto za njih je Frit Flagey. Belgijski vafli su poznati po tome što se za vreme pečenja takođe karamelizuju i postaju još slađi i hrskaviji. Stavite na njih jagode, šlag i čokoladni krem. Morske plodove naručite u Noordzee-ju. Gužva je velika, ali ovaj fast food kiosk nudi najsvežije morske plodove uz čašu belog vina. Za čokoladu kažu da mora da stoji van domašaja sunca, i baš zbog toga Belgijanci kažu da je njihova čokolada najbolja na svetu. Skoro sve prodavnice nude enorman asortiman čokolade, ali obavezno probajte praline koje su belgijski zaštitni znak. U muzeju čokolade možete kroz brojne igre, slike i čas pravljenja pralina saznati još više o ovoj poslastici.

#4 Muezji i arhitektura

Posetite Kraljevski trg (Place Royal) , na kome se nalazi palata kraljevske porodice. Nije otvorena za javnost, ali divljenje spolja nije zabranjeno. Glavni trg (Grand Place) je sam centar Brisela. Na njemu se nalaze Gradska većnica i Kraljeva kuća. Na ovom trgu je uvek velika gužva i restorani i kafići su preskupi, ali morate ga obići. Posetite Kraljevski muzej lepih umetnosti gde možete videti dela belgijskog najpoznatijeg slikara nadrealizma, Rene Magrita. Pored njegovih dela možete videti i najpoznatija dela holandske škole.

Maniken Pis (Manneken Pis) je fontana na kojoj se nalazi dečak koji urinira. On se oblači u razna odela u tokom godine, u zavisnosti od praznika koji dolazi. Zbog velikog broja odela koja je dečak nosio napravljen je I poseban muzej u kome se sva ona nalaze. Atomijum je građevina koja predstavlja atom gvožđa i izgrađena je za izložbu 1958. godine. Nalazi se van centra grada i pogled sa vrha oduzima dah.

#5 Izgubite se u Briselu makar na kratko

Ako želite da zaista upoznate ovaj grad prošetajte se malim ulicama, uđite u antikvarnice i knjižare  sa polovnim knjigama. Sedite u zavučene kafiće i naručite bilo koje pivo i uživajte u pogledu na prelepe briselske parkove i zgrade. Brisel je grad stripa, Štrumfova, Čeličnog Toma, Tintina…  Svuda se nalaze skriveni murali I grafiti likova iz stripova.

Brisel je pravi kulturni centar, stvoren za uživanje u brojnim parkovima, ispijanju piva, prelepoj hrani i umetnosti. Ovo je grad koji spaja kulturu i nezaboravni provod.

Piše: Jelena Stanisavljević

Leave a Reply

Your email address will not be published.