Problemi studentskog života u Beogradu

Magazin Student je početkom godine pokrenuo istraživanje vezano za iskazivanje stavova studenata o svakodnevnim problemima na nivou Univerziteta u Beogradu. Cilj ovog istraživanja je da saznamo koji su to problemi studentskog života u Beogradu

U istraživanju je učestvovalo 115 studenata sa Beogradskog univerziteta. Na pitanje da li dolaze na studije u Beograd ili već žive u Beogradu, većina studenata koji su učestvovali u ovom istraživanju izjasnili su se da dolazi na studije u Beograd.

Svakom studentu je bitno da informacije koje su potrebne budu dobro naglašene. Za dobro naglašene informacije na fakuletu i sajtu fakulteta izjasnilo se 58,3 %, dok ostatak smatra da informacije na matičnim fakultetima nisu dobro naglašene.

Što se tiče vremenskog perioda koji je potreban za navikavanje na fakulet 27, 8 % studenata se izjasnilo da im je bilo potrebno od 1 do 2 nedelje, najvećem broju ispitanih 41, 7 % trebalo je od 2 do 4 nedelje, a ostalim studentima trebalo je više od 4 nedelje da se naviknu na fakultet. 

Posle perioda navikavanja na fakultet, sledi dobra organizacija vremena. Tako pozitivan stav i raspoloženje prilikom učenja predmeta je jako bitan, većina ispitanika smatra da im svakodnevne obaveze upravo zavise od raspoloženja i vremenskih prilika, a samo14,8 % ispitanih studenata se izjasnilo da odlično umeju da rasporede vreme koje imaju na raspolaganju. Takođe, postoje i studenti koji  ne umeju dobro da organizuju  vreme koje imaju na raspolaganju.

Što se tiče života u studentskom domu velika većina, odnosno 88,6 % se izjasnilo da ne živi u ovakvom vidu smeštaja, oko 9 % ispitanih se veoma lako navikava na novo okruženje i svega 1,8 %  studenata se veoma sporo navikava na novo okruženje. 

Studentske restorane uglavnom posećuju studenti koji su smešteni u studentskim domovima, pa tako  najveći deo studenata (67,8 %) se ne hrani u studentskim restoranima. Da sve zavisi od dana i raspoloženja govori nam podatak da 17,4 % ispitanih studenata smatra da je hrana nekada odlična nekada baš i ne, a ostali broj ispitanih studenata smatra da je hrana odlična. 

Bitna stavka u studentskom životu je i javni gradski prevoz. Higijena u javnom gradskom prevozu se studentima najmanje sviđa, te za nju imaju i najviše kritika. Pored higijene studenti su iskazali mišljenje da za studente bude besplatna BusPlus kartica ili da postoji neki popust obzirom na primanja studenata. 

Pitanje oko navikavanja studenata na GSP pokazuje da se 73 % studenata veoma brzo i lako naviklo na usluge javnog gradskog prevoza, još uvek se navikava negde oko 21 % studenata, manji broj je onih koji se nikako nisu navikli.

Piše: Lazar Smilić

Foto: Unsplash

Studentske vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published.