Prilagodi se promenama u samo 5 koraka

Studentski život počinje onog momenta kada napustimo svoju zonu komfora. Međutim, mnogi iz različitih razloga, odbijaju da je napuste zbog straha da se neće prilagoditi novim okolnostima. Ukoliko vam je teško da se uklopite zbog novih uslova koje promene diktiraju, onda je ovo pravi tekst za vas!

Imamo 5 koraka za vas: 

1. Budite svesni da novo mesto donosi nove izazove i ne plašite se da se suočite sa njima. I zaista, na taj način stičete nova iskustva koja će vam biti od velike pomoći u budućnosti. Vodite se onom latinskom izrekom: Usus est optimus magister – Iskustvo je najbolji učitelj.

2. Upoznajte nove ljude – ne ustručavajte se da napravite prvi korak. Jedostavno, jedna reč Zdravo je svakako bolja opcija od toga da ostanete rezervisani i gotovo konstantno upućeni na sebe kada se javi neki problem prilikom učenja ili bilo koja druga vrsta problema. Sklapanjem poznanstava imaćete jedan krug prijatelja koji će sa sigurnošću uvek uskočiti kada je pomoć potrebna. Ne kaže se bez razloga da prijateljstva koja se sklope za vreme studiranja traju čitav život.

3. Bez panike – ona stvara nervozu, nervoza kvari raspoloženje, a kada ste neraspoloženi često nemate volje ni za šta i tako se uplićete u začarani krug iz koga nema izlaza. Iz toga sledi zaključak da panika ničemu ne služi. Organizujte se na vreme i pravilno rasporedite svoje obaveze. Budite gladni znanja iz oblasti za koju ste se opredelili od strane eminentnih profesora koji su najbolji u svom poslu. Na kraju, sigurno ćete uživati u postigutim rezultatima, srazmerno vremenu koje ste utrošili.

4. Imajte svoje „ JA” – uvek iznesite svoje mišljenje i ne dozvolite drugima da vam nameću svoja, koja nisu u skladu sa vašim razmišljanjima. Vi ste posebni. Nisu vam potrebna mišljenja drugih da biste bili svesni te činjenice.

5. Kada nastupe teški dani, ne odustajte – nemojte izgubiti iz vida snove za koje se borite. Setite se, sutra je novi dan. Zato budite pozitivni i budite srećni!

Piše: Aleksandra Vukadinović

Foto izvor: Unsplash.com

Predlažemo za vas i 8 saveta za uspeh bez stresa!

Leave a Reply

Your email address will not be published.