Pavle Kostić: E-sport u Srbiji nije dostigao taj nivo kao u Evropi

U poslednjih nekoliko godina E-sport je u rapidnoj ekspanziji. Sigurno ste čuli za neke igrice kao što su: League of Legends, Dota 2, Fortnite. Sve veći broj mladih se zapošljava kao profesionalni gamer, tj. profesionalno se bavi igranjem nekih od ovih igara. Zato smo ovom prilikom priredili intervju sa Pavlom Kostićem, koji je naš profesionalni gamer sa trenutnim angažmanom u inostranstvu.

Pavle, za tebe smo čuli da si profesionalni gamer i da konkretno igraš LoL. Možeš li da nam kažeš šta sve obuhvata posao profesionalnog gamer-a?

– Posao profesionalnog gamer-a je kao i svaki drugi, sem što ćete u 90% slučajeva morati da se preselite u grad u kome je bazirana ta organizacija. Imamo određen broj sati koji provedemo na ,,treninzima“, što je u suštini 5 do 6 sati dnevno, tako 6 dana u nedelji, a jedan dan je uvek slobodan. Takođe, imamo obavezu da dolazimo na vreme na posao. Ostatak slobodnog vremena može da se koristi po želji, ali u većini slučajeva igrači igraju „SoloQ“ – online meč sa slučajnim igračima sa interneta.

Kako si počeo profesionalno da igraš  League of Legends? Kako te je kontaktirao tim iz inostranstva? Gde i za koji tim trenutno igraš LoL?

– LoL igram već 10 godina. Na samom početku igrao sam u slobodno vreme sa drugarima, svaki put kad sam mogao da igram igrao sam. Rangirao sam se 5 godina dok nisam dostigao Top 200 u Evropi i nakon toga mi je put bio poprilično lak. Od tada sam krenuo da igram na turnirima u Srbiji, ali to nije bilo ozbiljno. Nikada nismo mogli da nađemo organizaciju koja bi nas predstavljala. Prvi tim, koji me je kontaktirao, bio je iz Engleske. Poslali su mi poruku preko socijalne mreže „Twitter“ i tako smo stupili u kontakt. Trenutno igram za Team Vitality Academy u Francuskoj ligi.

Kakav je osećaj takmičiti se protiv najboljih svetskih timova i kakav je osećaj kada nakon pobede podigneš trofej iznad svoje glave?

 – Što se tiče takmičenja protiv svetskih timova, i dalje nisam dostigao taj nivo. Za sada, sva takmicenja su u Evropi. Generalno, na svakom turniru ili ligi učestvuje između 10 do 20 timova i samo to podizanje trofeja je znak da ste bili bolji od svake druge ekipe, što je samo po sebi veliko dostignuće. Taj momenat mi pruža najveću sreću.

Možeš li da nam opišeš jedan svoj radni dan i da nam kažeš koje uloge i koje šampione igraš u LoL-u?

– Početak radnog vremena nam je u 11. Ja se budim u 9; u 9 i 30 idem u kancelariju. Odigram obično dve do tri partije „SoloQ-a“ kao ,,zagrevanje“ pred trening, koji  obično kreće u 2. Od 2 do 7 ili 8 se igra 5 prijateljskih partija sa dogovorenim timom. Uglavnom je to tim iz neke druge lige, na primer španske ili nemačke. Nakon treninga su svi slobodni i mogu da idu kući ili da ostanu još par sati u kancelariji da odigraju jos koji „SoloQ“. Nakon toga svoje vreme svi koriste kako žele. Ja igram „Toplane“ poziciju i heroje poput Ornn-a, Camille, Renekton-a, Aatrox-a, Jayce-a itd.

Šta bi poručio mladim ljudima u Srbiji koji razmišljaju da se bave tvojim poslom, ali se plaše da to nije perspektivno u našoj zemlji, pa razmišljaju da odustanu?

– Poruka mladim igračima jeste da u Srbiji i dalje E-sport nije dostigao taj nivo kao u Evropi. Međutim nije veliki problem da vas pokupi neki tim iz Evrope. Naravno, morate da budete dovoljno dobri i da imate dovoljno dobar rang u „SoloQ-u“. Na kraju dana sve se svodi na trud i rad. Mislim da će se kod nas sistem popraviti kroz par godina i da će u roku od dve do tri godine biti mnogo bolji. Stoga, verujem da će gamer moći pristojno živeti od svog zanimanja.

Intervju priredio: Marko Jovanović

Student – sport

E sport Srbija

Leave a Reply

Your email address will not be published.