Otkriveno mesto na kojem je nastala poslednja Van Gogova slika

Tačno 130 godina nakon smrti velikog slikara direktor Van Gogovog instituta, Vuter van der Ver, otkrio je mesto na kojem je Van Gog naslikao svoju poslednju sliku.

Vuter van der Ver je slučajno naišao na razglednicu koja prikazuje zapetljano i iskrivljeno korenje u Auversu. Ono i danas može da se vidi na padini brda a nalazi se na samo 500 metara od Oberž Ravua – mesta u kojem je Van Gog živeo 70 dana pre samoubista. Isti takav motiv je prisutan na njegovoj slici Korenje drveća.

razglednica na kojoj je prikazano mesto gde je nastala poslednja van gogova slika

Dok je živeo u Hagu 1882. godine, Van Gog je napravio crtež  korenja drveća o kojem je pisao svom bratu Teu. U pismu navodi kako je drvo motiv životne borbe – kao da je u zemlji a ipak je napola rastrgnuto olujom.

,,Završavanje svog života sa ovom slikom ima toliko smisla. Slika ilustruje borbu življenja i borbu sa smrću” navodi Vuter van der Ver.

Proučavajući svetlo koje pada na korenje stručnjaci su došli do zaključka da je Van Gog proveo ceo dan slikajući. Ovo dodatno potvrđuje rupe u teoriji iznetoj u biografiji ,,Van Gog: život”. Prema njoj Van Gog nije počinio samoubistvo već postoji mogućnost da se napio i posvađao sa dva mladića koja su ga zatim slučajno ubila.

mesto na kojem je nastala poslednja van gogova slika

Van Gog nije imao naviku da datumom obeležava svoje slike što je naučnicima otežalo pravljenje hronološkog pregleda njegovih dela. Ovo Vuterovo otkriće daje mnoge odgovore o večitoj enimgni po imenu Van Gog.

Piše: Jovan Macut

Izvor: The New York Times

Izvor fotografija: The New York Times

Leave a Reply

Your email address will not be published.