Omaž pivu

● “ Sa predznanjem u kafanu “

Pivo ima dugu istoriju postojanja i našlo se čak u Hamurabijevom zakoniku. Tamo piše da pivo ne sme sadržati previše vode i ne sme se prodavati po previsokoj ceni. Na neki način se to održalo I danas, jer se cene piva uglavnom kreću tako da su dostupne svima.

Jedna od osnovnih podela je prema načinu vrenja, I to su takozvana Ejl (ALE) I Lager piva.  Tako imamo ejl podvrste kao što je kod nas sve popularnija IPA (Indian Pale Ale) gorko pivo sa većom koncentracijom alkohola, a od podvrsta Lager piva najpopularnija vrsta je Pilsner, inače lager piva mi najviše konzumiramo. Lageri su Jelen, Zaječarsko, Lav…

Piva se služe u čašama sa debelim slojem stakla, kriglama, Ili čašama sa stalkom da bi što duže zadržala temperaturu. Ejlovi od 7 °C do 11 °C, Lageri od 5 °C do 9 °C.

Česi kada poslužuju pivo imaju obavezu da vam donesu kriglu piva dok pena još stoji. Ukoliko se pena spusti za 30 sekundi tradicija govori da imate pravo da vratite isto I tražite novo.

● Simbol bunta

Piće jakog, gorkog ukusa krasilo je ruke skoro svakog rock n roll umetnika. Bunt protiv krvate I akt tašne značio je ispijanje piva ispred dragstora, čaše vina uglađenih restorana zamenile su krigle piva I pabovi. Danas, iako imamo dosta potkultura, pivo I dalje ostaje simbol bunta protiv snobizma I nametnutih pravila ponašanja.

Pivare širom sveta na ambalaže stavljaju likove poput Če Gevare. Prvo crveno pivo proizvedeno u Srbiji, Matador, ima lik bika na svojoj flaši. To su uvek simboli nekog otpora ili neke moći.

Sve više žena počinje da konzumira ovo piće, kao posledica jačanja feminizma, što je takođe borba za određena prava.

A u Argentini glavne političke partije imaju sopstveni brend piva, nazvanih po bitnim događajima u njihovoj istoriji. Dakle, pivo možemo da povezujemo sa raznim vrstama otpora, ali ono je pre svega piće koje spaja i usrećuje ljude.

Foto: Izvor Google

● Rekli su o magičnom piću

Umetnost je prepoznala značaj piva i sačuvala ga u svojoj dugovečnosti.

Poznati umetnik Frank Zappa, koji je ostavio veliki pečat u muzičkom svetu, rekao je: „Ne možete biti prava država ako nemate svoje pivo i svoju aviokompaniju. Može vam pomoći ako imate svoju fudbalsku ekipu ili nuklearno oružije, ali u najmanju ruku morate imati svoje pivo.“

Henri Miler, američki književnik, pivo je video kao pobunu protiv svih stvari koje nas sputavaju:„ Zadržite svoje knjižare, svoje represivne institucije, svoje ludnice… Dajte mi pivo. Mislite da ljudima trebaju pravila, ne, njima samo treba pivo. Svetu nije potreban moral, nego pivo.“

Edgar Alan Po napisao je pesmu o pivu, a Milan Kundera, češki književnik, pivo naziva „pićem iskrenosti“.

Tom Waits, poznati američki umetnik, napisao je pesmu pod nazivom „Warm beer cold women“, dakle toplo pivo i hladne žene, gde Waits izražava ono što ga unesrećuje. Šekspir se takođe divi pivu, kaže da je to „jelo za kraljeve“. Uveliko svima poznati Bukowski u svom stilu piše da je pivo „neprekidni ljubavnik“.   

● Umerenost kao ključ za uživanje

Iako je Rusija tek 2011. godine priznala pivo alkoholnim pićem, kod nas se ono kategoriše kao alkohol i njegova preterana konzumacija ima neke posledice. Jedno pivo od 5% alkohola muškoj osobi od 70kg će tek za tri i po sata pokazati 0% alkohola u krvi. A ako nekada budete pili pivo sa nekim iz Kine ili Japana, obratite pažnju na njih jer se oni lakše napijaju od ostatka sveta.

Da bismo kompletirali naše znanje o pivu, prava stvar je otići do najbližeg paba i upustiti se u istraživanje omiljenog ukusa.  U pivu se uživa, o pivu se piše, pivo se slavi.

Piše: Zorka Mijajlović

Promote & earn money

Leave a Reply

Your email address will not be published.