Olovke i bojice koje su kupile Srbiju

Kada kupuješ olovku šta prvo gledaš? Da li dizajn, oblik ili materijal od kojeg je napravljena? U poslednijh nekoliko godina smo sve više zagađeni. Zato firma New Pen iz Smederevske Palanke, proizvodi bojice i olovke od 100 % prirodnog, odnosno ekološkog sastava. 

Sve počinje nakon gledanja filma “Čudan život Timotija Grina”, u kom jedan od glavnih junaka proizodi olovke u fabrici. A nakon toga nailazi još jedan razlog da se upuste u ovaj zanimljiv posao, gledanje programa posvećen proizvodnji olovaka.

Tokom istraživanja koje su sproveli o procesu proizvodnje bojica, došli su do saznanja da u Indiji i Kini postoje olovke koje se dobijaju od starih novina i recikliranog papira.

Kako većina olovaka koje dolaze iz Kine i Indije nisu 100% ekološke jer zbog dizajna dodaju celofan, došli su na ideju da naprave potpuno ekološki proizvod. 

Mašine u fabrici New Pen, koja je osnovana 2018. godine, uvezene su iz Kine. Međutim, ono što će vas sigurno oduševiti je da je ručni rad dominantan u procesu proizvodnje. 

Danas dnevno mogu da proizvedu od 6 000 do 8 000 bojica i olovaka na dnevnom nivou.

Kvalitet svojih proizvoda ostavljaju na procenu svojih potrošača. Olovke se lako režu, duže će trajati u odnosu na drvene bojice ili olovke i imaju jak grafit koji se uvozi iz Kine, koji garantuje lagano crtanje i pisanje. 

Srbija je još jedna u nizu zemalja čiji stanovnici nemaju svest o ekološkim proizvodima kao ni veliku platežnu moć, tako da svaki proizvod mora da stvori novo učenje o ekologiji. Naravno, pored kvaliteta mora imati i pristupačnu cenu. 

Njihovi proizvodi kupili su Balkan, a uskoro bi trebalo da se pronađu i na tržištu Holandije, Nemačke i Austrije. 

Koji vremenski period je potrebno da se proizvede jedna olovka, odnosno bojica?

Firma Arak Graf koja dolazi iz Smederevske Palanke se bavi proizvodnjom registratora. Oni nam dosta pomažu u sečenju papira, jer imaju velike grafičke noževe tako da mi ne moramo da sečemo novinu po novinu. Na dnevnom nivou možemo da proizvedemo sa dve mašine, koje posedujemo za rolanje grafita, od 6 000 do 8 000 komada, ukoliko radi nas četvoro. Ali pošto nas nema četvoro, već nas ima troje zaposlenih,  na dnevnom nivou proizvedemo između 5 0000 i 6 000. Kada proizvodnja bude kako treba sa ovim što trenutno raspolažemo, pravimo i do 20 000 na dnevnom nivou.

Kada bi se još neko okrenuo sličnom biznisu proizvodnje od 100% ekoloških materijala, šta biste im poručili?

Definitivno da izdrži i da istraje, ali pored toga da ima dobru ideju. Potrebno je imati  finansije da bi biznis izdržao do kraja. Mora biti spreman na uspone i padove, ne sme dozvoliti da potone i da ga komentari drugih obeshrabre. Bitno je da ljudi koji se upuštaju u takvu proizvodnju budu i ekološko osvećeni.

Piše: Lazar Smilić

Foto: Pexels

Izvor: https://www.ekapija.com/circular-economy/3071850/new-pen-u-smederevskoj-palanci-proizvodi-olovke-od-recikliranog-papira-u-planu

Student

Leave a Reply

Your email address will not be published.