Oline predavanje:  Balska istorija Srba u 19. veku

Ukoliko volite da gledate kadrove iz filmova ili bajki u kojima se prikazuju velelepni dvorovi i raskošne balske haljine, događaj koji slediće će vas sigurno zainteresovati.

Božidarac Digital i Fragmenti prošlosti vas pozivaju na besplatno online predavanje pod nazivom Balska istorija Srba u 19. veku.

Predavanje će se održati  u sredu 25. marta sa početkom u 19:00 časova.

Ono prati istoriju srpskih javnih i dvorskih balova sa osvrtom na njihovu evropsku tradiciju. U Evropi 19. veka balovi su se visoko kotirali na mapi društvenih dešavanja. Prihvatilo ih je i srpsko društvo tog doba i dodalo im osobenosti sopstvene kulture. Pored značajnih društvenih događaja zabavnog karaktera, balovi su bili prilika da se ljudi međusobno povežu, ugovore poslove i brakove za nacionalna prava manjina u Habzburškoj monarhiji.

Autor predavanja će, u želji da svima približi značaj balova, koristiti činjenice iz nacionalne i kulturne istorije, istorije muzike i slikarstva, ali i poezije.

Predavanje će biti ilustrovano vizuelnim i muzičkim primerima, ali i video-zapisima rekonstrukcija igara igranih na balovima.

Kroz balsku istoriju Srba u 19. veku vodiće nas Milorad Stokin, master muzički umetnik, pisac i pasionirani istraživač prošlih vremena.

Praćenje predavanja je besplatno, ali je neophodna prijava koju možete izvršiti na sledećem linku.

Izvor: bozidarac.rs

Piše: AnđelaMihailović

Promote & earn money

Leave a Reply

Your email address will not be published.