Nole je ponovo br. 1!

Novak Đoković je savladao Austrijanca Dominika Tima, posle četiri sata i 50 minuta, rezultatom 3:2 (6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4), te je tako u svoju vitrinu doneo 17. Grend slem titulu (osmu po redu iz Melburna), i opet se popeo na krov teniskog sveta. Rekordna cifra od 31.000 gledalaca, u Melburn parku, imala je prilike da svedoči istorijskom podvigu. Uprkos nesmotrenim sudijskim odlukama i pritiskom na 1:2, Novak je po prvi put u svojoj karijeri, na ovom turniru, uspeo da napravi preokret. Nije ga sputao ni vreli australijski beton, nisu uspeli ni austrijski navijači da našeg asa vrate na dno.

Mnogo napetosti, tuge, besa, ali i borbenosti jednog čoveka, pokazali su da Srbija može biti velika nacija kad je složna. Svi su danas imali jednu želju, a to je da Novak Đoković ispuni očekivanja. Gorela je Australija, ali ovog puta od srpskog duha i uzbuđenja.

Tok meča

Prvi set je pokazao da će ovo biti jedan veliki spektakl, Novak je dobrim servisima i dugim poenima ubrzo napravio brejk i poveo sa 2:0. Zatim je usledio još jedan skok na 4:1. Dominik je uzvratio još jačim tempom i izjednačio, ali uprkos tome, Novak je napravio novi brejk i prvi set okončao rezultatom 6:4.

Nošen na krilima prvog seta, Novak je brzo krenuo u novi gem rezultatom 1:0. Međutim, Dominik je dobrim forhendima i iskorištenim brejk loptama brzo došao do rezultata 2:4. I opet spektakl! Novak se vratio u set i izjednačio. Zatim, ključan momenat drugog seta odvio se kada je Novak dva puta prekoračio vreme od 25 sekundi za servis. Tu je Dominik potvrdio set rezultatom 4:6.

Treći set je počeo kao košmar za Novaka, mali broj realizovanih prvih servisa, puno grešaka i pad koncetracije su, ambicioznom i nepogrešivom, Timu doneli prednost od 1:5. Uprkos Novakovom vraćanju u meč i borbi kroz đus, set je pripao Austrijancu rezultatom 2:6.

Jak mentalni sklop u ključnim trenucima video se u četvrtom setu. Tu je Novak svojim govorom tela ukazivao na sigurnost. Dobrim drop šotovima, nezgodnim loptama i dugim poenima, Novak je napravio iskorak na 3:3, gde se više nije igralo poen za poen. Sigurnim servisom i asovima potvrdio je povratak. Rezultat je bio 6:3 i krenulo se u odlučujući set.

Materijalizovao je Novak igru i unovčio svoj trud, videla se očigledna snaga i želja. Novim brejk loptama je težio pobedi i ostvario rezultat 3:1. Imao je Novak šansu za dupli brejk, ostvario i gem sa nulom, međutim, fokusirao se Dominik i vratio se u meč rezultatom 5:4. Dobrim asom i greškom nepreciznog forhenda, Novak dolazi do TRI MEČ LOPTE. Ubrzo ostvaruje poen i još jednom ispisuje stranice istorije.

Postao je prvi teniser u Open eri koji je osvojio titulu u tri različite dekade. Pokazao je Novak tvrdoglavost, kao i da sprski mentalitet nema cenu uprkos pritisku. Navijamo i bodrimo ga na putu ka najboljem svih vremena.

Piše: Đorđe Purić

Leave a Reply

Your email address will not be published.