NESANICA – nadimak ispitnom roku

Muči vas nesanica? Niste jedini. Nesanica je prisutna kod gotovo svakog studenta, a najčešće se javlja u vreme ispitih rokova.

Noć uoči ispita, najčešće ostajemo do sitnih sati budni kako bismo još koje ispitno pitanje prešli ili još nešto obnovili, a onda…

Pokušavamo da zaspimo, ali istovremeno razmišljamo o ispitu. Da li smo sve naučili? Kako se beše zove pojam na tridesetoj strani u levom uglu? Da li smo spakovali indeks i srećnu olovku? Popunili prijavu i navili alarm? Onda nema kraja nesanici.

Ako još uz to svake sekunde gledamo u sat i preračunavamo još koliko vremena nam je ostalo za odmor, e tada smo već sigurni da se ovom problemu ne nazire kraj.

Slažemo se da je teško pronaći lek protiv lošeg sna, te da postoje različita „neuspešna rešenja“, ali pokušaćemo da vam koliko-toliko ulijemo poverenje i olakšamo problem kada je u pitanju nesanica.

Na vama je da:

  • Kada odete na spavanje, ne razmišljate ni o čemu drugom, ni o ispitu, ni o ispitnim pitanjima, već da, kako to naš narod  voli da kaže – „pustite mozak na otavu“.
  • Shvatite da je dobar i kvalitetan san jako važan za predstojeći naporan dan, te da ćete dobrim odmorom sakupiti energiju i bolje pamtiti pređeno gradivo.
  • Upamtite da je danas danas, a sutra sutra. Ne borite se sa problemom koji još nije došao na rad i ne brinite brigu unapred.

Budući da je zastupljena kod svakog akademca, nesanica je karakteristična uoči svakog važnog testa, kolokvijuma, javnog nastupa i ispita. Kako bi studenti izbegli nesanicu, ali i odoleli snu, često ostaju budni čitave noći, smatrajući da će uz kafu i knjigu izbeći ovo nezadovoljstvo.

*Nesanica se definiše kao subjektivni doživljaj teškoća u inicijaciji spavanja, trajanju, konsolidaciji ili kao loš kvalitet spavanja. Teškoće se javljaju uprkos postojanju odgovarajućih uslova za spavanje, a koje se rezultiraju nekim od dnevnih poremećaja.

Piše: Miljana Pantelić

Foto izvor: Unsplash.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.