Naši profesori među najcitiranijim u svetu!

Stenfordov Univerzitet je objavio, drugu godinu zaredom, listu najcitiranijih naučnika i istraživačkih radova na svetu. Među njima se našlo i 63 profesora iz Srbije, a najcitiraniji profesor medju njima je prof emeritus Ivan Gutman sa PMF-a u Kragujevcu.

Univerzitet u Stenfordu je privatni univerzitet, koji se nalazi u Kaliforniji. Poznat je po svojim akademskim uspesima, dostignućima, uticaju, ali i po blizini silicijumske doline.

Ovo je drugo po redu istraživanje najcitiranijih naučnika iz različitih oblasti, koje je Stenford objavio krajem 2020. godine, na osnovu baze Scopus, korišćen je Science-Metrix sistem za klasifikaciju publikacije.

Najbolje rangirani naš naučnik je prof emeritus Ivan Gutman, koji poseduje dva doktorata, iz hemije i matematike. Takođe predaje nekoliko predmeta na Kragujevačkom PMF-u iz oblasti fizičke, kompjuterske i teorijske hemije. Našao se u prvih pet hiljada najcitiranijih naučnika, ove godine zauzimajući 4148. mesto, a prethodne godine 4439. mesto na Stenfordovoj listi.

Ivan Gutman je član SANU, Međunarodne akademije matematičke hemije, Akademije nelinearnih nauka u Moskvi, Evropske akademije u Londonu i drugih naučnih akademija, udruženja i organizacija.

Pored njega, drugi i treći najcitiraniji su prof dr Dušan Teodorović sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu i pokojni prof dr Ljubomir Ćirić sa Mašinskog fakulteta u Beogradu.

U grupi najcitiranijih sa Beogradskog univerziteta nalaze se još i Vladimir Kostić, sa Medicinskog fakulteta UB, Zoran Petrović, sa Instituta za fiziku UB Nikola Konjević, profesor Fizičkog fakulteta UB, Magdalena Đorđević, sa Instituta za fiziku UB i Gordana Ćirić Marjanović, profesor Fakulteta za fizičku hemiju UB.

Sa Novosadskog univerziteta na listi su se našli prof emeritus Teodor Atanacković, prof dr Ivana Kovačić, prof dr Livija Cvetićanin, prof dr Biljana Škrbić i drugi.

Rezultati istraživača sa Stanforda objavljeni su u časopisu PLOS Biology. Ovim istraživanjem naši naučnici svrstani su u 2% najbolje rangiranih u svetu.

Navedena rangiranja naučnika su veliki uspeh i svojevrsno priznanje za njihov dosadašnji naučnoistraživački rad. Takođe su i potvrda relevantnosti njihovih istraživanja i prepoznatljivosti na međunarodnoj sceni.

Piše: Marko Jovanović

Izvori:

http://www.ftn.uns.ac.rs/n978884118/profesori-sa-ftn-a-medju-2–najcitiranijih-naucnika-u-svetu

https://startit.rs/

https://www.instagram.com/p/CMzsRa3p80m/?igshid=a3ds0ia6vnmw

FOTO: Unsplash

NaukaNajcitiraniji profesor

Leave a Reply

Your email address will not be published.