Naše čulo ukusa se menja kako starimo

Ukoliko ste nekada zapušavali nos svaki put kada osetite miris luka, sardine ili pihtija u vazduhu, a sada ih, kao odrasla osoba, obožavate, niste jedini. Rezultati nedavno sprovedenog istraživanja otkrivaju da većina odraslih ne uživa u „hrani za odrasle“ sve do početka svojih dvadesetih. Zašto?

Svaka osoba je rođena sa oko 10.000 papila, koje se menjaju na otprilike svake dve nedelje, piše Delish. Međutim, vremenom one prestaju da se obnavljaju i njihov broj opada. Zato svi oni ukusi koji su bili intenzivni kada smo bili deca postaju drugačiji kako starimo.

Zanimljivo je da je grupa britanskih naučnika obeležila kada tačno počinjemo da cenimo ovu „ukusniju“ hranu. Ispitali su preko 2.000 odraslih osoba tražeći od njih da označe sa koliko godina su počeli da uživaju u spanaću, dagnjama, krastavčićima i drugoj hrani. Otkrili su da se tranzicioni period uglavnom dešava oko 22. godine.

Zanima vas o kojoj hrani je reč? Evo spiska koji pokazuje u kojoj godini ljudi, u proseku, drugačije osećaju ukus određene hrane:

beli luk – 19 godina
krastavac – 19 godina
kari – 20 godina
pasulj – 20 godina
skuša – 20 godina
spanać – 21 godina
papričica – 21 godina
plavi patlidžan – 21 godina
ren – 21 godina
dagnje – 21 godina
parmezan – 21 godina
plavi sir – 22 godina
sardina – 22 godina
avokado – 23 godina
špargla – 23 godina
čili sos – 24 godina
ostrige – 24 godina
bri – 24 godina
masline – 25 godina
koziji sir – 28 godina

Promote & earn money

Leave a Reply

Your email address will not be published.