NASA JE POTVRDILA: NA MESECU IMA VODE

U ponedeljak, 26. oktobra NASA je potvrdila prisustvo vode na Mesecu, i to u većim količinama nego što se do sada mislilo!

Do ovog otkrića došlo se uz pomoć opservatorije na brodu modifikovanog Boinga 747 – SOFIA, koja leti iznad 99% Zemljine atmosfere, pružajući pogled na Sunčev sistem. Odbijajući infracrvenu svetlost sa Mesečeve površine, naučnici mogu da utvrde šta odbija tu svetlost. Različite supstance se prikazuju kao različite boje i, u ovom slučaju, istraživači su otkrili tačnu boju molekula vode. Istraživači smatraju da se voda čuva u mehurićima mesečevog stakla ili između zrna na površini koja štite Mesec.

Voda je otkrivena na krateru Clavius, koji je jedan od najvećih Mesečevih kratera vidljivih sa Zemlje.

Pol Herc, u ime NASA rekao je da je reč o dostignuću koje otkriva kako se voda distribuira i nije limitirana na hladna, zasenjena mesta u blizini polova. Naime, ovo je prvo otkriće vode na delovim Meseca koji su obasjani Suncem.

Ovo otkiće povećava šanse NASA tima da uspostavi bazu na Mesecu, a cilj je da ona bude samoizdrživa iz prirodnih resursa Meseca. Američka svemirska agencija takođe je saopštila da će poslati prvu ženu i još jednog muškarca na Mesec 2024. godine, kako bi se pripremili za „sledeći džinovski skok“ – ljudsko istraživanje Meseca već od 2030-ih.

Nalazi su objavljeni u dva rada, u „Nature Astronomy“. Od strane Kejsi Hanibal, koautora i postdoktoranda u NASA centru za svemirske letove Godard, na virtuelnoj konfernciji rečeno je sledeće: „Količina vode je približno jednaka boci vode od 0,33l na kubnom metru Mesečevog tla.“

U drugoj studiji, naučnici su tražili trajno mračna područja, takozvane „hladne zamke“, na kojima bi voda mogla trajno da opstane. Pronašli su ih na oba pola i došli do zaključka da otprilike 40 000 kvadratnih kilometara površine Meseca ima kapacitet da čuva vodu.

Sada se postavljaju nova pitanja: kako je voda nastala i kako može opstati u surovim uslovima i bez vazduha? Na ova, i mnoga druga pitanja NASA još uvek nema odgovor, ali svakako ima veliko otkriće i potencijalnu mogućnost daljeg istraživanja Meseca.

Izvori: https://twitter.com/nasa
https://nasa.tumblr.com/
http://rs.n1info.com/
https://www.danas.rs/

Piše: Dunja Marić

Leave a Reply

Your email address will not be published.