MOŽE LI ARHIBIOTEKTURA DA PROMENI SVET?

Belgijski arhitekta Vinsent Kalebo, verovatno, bi rekao da može. U nastavku teksta pročitajte kako ovaj čovek uspeva da svojim očaravajućim građevinama pomogne planeti Zemlji.

Šta je uopšte arhibiotektura?
To su kombinovane ideje i načela arhitekture, biotehnologije, ekologije i informacionih tehnologija. Višestruko nagrađivan, Kalebo je uspeo da podigne zeleni i održivi dizajn na viši nivo. Arhibiotektura je njegov životni poziv. 

On projektuje futurističke građevine ekodistribucije, u skladu sa štednjom, održivošću i optimalnom potrošnjom resursa. Neki od njegovih projekata su vertikalne šume, plutajući gradovi i kule za prečišćavanje vazduha. Svaki od njegovih zelenih projekata kombinuje bioklimatska pravila sa savremenim tehnologijama. Zajedno sa svojim timom, u kojem su naučnici, inžinjeri i arhitekte, rešava ekološke probleme današnjice.

Sa preko pedeset završenih i nekoliko projekata u izradi, uspeo je da postane zagovornik eko arhitekture, koja ima potencijal da potpuno promeni stilove naših života i da, na taj način, znatno utiče na našu planetu. Jedan od njegovih najznačajnijih projekata je svakako LiliPad, plutajući grad za klimatske izbeglice. Ovaj grad predstavlja dugoročno rešenje za ozbiljan problem – podizanje nivoa mora. Osim ovog, realizovao je još mnoštvo projekata, a njegove građevine, osim što su ekološke, izgledaju potpuno filmski.

Tokom Klimatske konferencije Ujedinjenih nacija 2015. godine, izneo je svoj revolucionarni predlog. Naime, njegov cilj je da do 2050. godine Pariz iz „grada svetlosti“ pretvori u zeleni pametni grad i da na taj način smanji emisiju gasova za čak 75%.

Njegov cilj nije samo izgradnja velikih objekata. On hoće da stvori civilizaciju koja štedi energiju i u kojoj se svi zajedno bore protiv globalnog zagrevanja. Kako kaže, želi da nam da nadu u bolje sutra. Smatra da je od izuzetne važnosti da se dogode velike inovacije, kako bismo sprečili nagle negativne promene naše planete u narednih nekoliko decenija. 

Piše: Dunja Marić

Foto izvor: https://vincent.callebaut.org/

Leave a Reply

Your email address will not be published.