Moć promene u rukama mladih – borba za Studentsku polikliniku

“Cilj je jasan, nećemo dozvoliti da se bilo ko igra sa sudbinom stotina hiljada studenata, i u ovoj borbi moramo pokazati zajedništvo i solidarnost” rekao je za naš magazin jedan od pokretača peticije protiv gašenja Studentske poliklinike, Nikola Arsenić.

Organizacija Kreni – Promeni je na inicijativu studenata pokrenula peticiju kako se Studentska poliklinika ne bi ugasila. Peticiju je za dva dana potpisalo nešto više od 30 000 studenata, profesora i lekara. Taj broj pokazuje potencijal ove peticije i ogromno nezadovoljstvo studenata ovom odlukom.

Skonus je povodom odluke o zatvaranju Studentske poliklinike uputio dopis Ministarstvu prosvete u ime svih studenata. U dopisu su izmedju ostalog iskazali iskrenu zahvalnost zaposlenima Studentske poliklinike i uputili molbu za obustavljanje gašenja ove ustanove i za unapređenje njenog rada.

,,Smatramo da je takva odluka neprihvatljiva. U procesu optimizacije zdravstvenih ustanovao promakao je značaj Studentske poliklinike. Prema poslednjim indicijama koje smo dobili od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja neće doći do gašenja Studentske poliklinikeˮ izjavio je za magazin Student Ilija Todorović, predsednik Saveza studenata Beograda.

Ilija ističe značaj koji Studentska poliklinika ima u očuvanju zdravlja studenata. On takođe ukazuje na efikasnu organizaciju ove ustanove u uslovima pandemije. Studenti su mogli da se jave, testiraju i u kratkom vremenskom periodu dobiju rezultate. Naglašava da je zdravlje studenata od neizmerne važnosti i da mu javnost ne posvećuje dovoljno pažnje.

Od Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu nismo dobili odgovor na ovu temu.

Studentska poliklinika – za zdravlje studenata

Nikola Arsenić, iz organizacije Kreni- Promeni je za Student rekao i šta su njihovi dalji planovi:

“Naredni korak biće protestno okupljanje. Studenti su već više puta tokom ove godine pokazali da umeju da ustanu, solidarno koračaju al ii podignu glas kada je to potrebno. Ovo je jedan od onih trenutaka kada svi moramo stati jedni uz druge kako bi pokazali da moć promena jeste u rukama mladih ljudi!”

Pozivamo vas da nastavite sa potpisivanjem i deljenjem peticije:

https://peticije.kreni-promeni.org/petitions/ne-damo-studentsku-polikliniku?source=homepage&utm_medium=promotion&utm_source=homepage

Podsećamo vas da je predlog Ministarstva zdravlja o optimizaciji zdravstvenih ustanova na javnoj raspravi do 22. februara.

Piše: Tijana Topalović

Studentske vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published.