Međunarodni dan sporta- 6. april

Na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, 6. april je proglašen za Medjunarodni dan sporta. Baš ovaj datum je izabran, jer su na ovaj dan, davne 1896. godine, otvorene prve moderne Olimpijske igre u Atini. U ime svetskih sportista, Novak Đoković se obratio na skupštini ističući značaj sporta. Tada je sport priznat kao aktivnost od velikog značaja za očuvanje međunarodnog mira i razvoja. Novak je istakao da sport promoviše toleranciju, solidarnost i pravdu.

 

Deo Novakovog govora:

Velika je čast i privilegija da se na ovaj istorijski dan obratim Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u ime globalne porodice sportista.

Rođen sam u maloj, ali ponosnoj zemlji, koja je prošla kroz teška vremena u poslednjih nekoliko decenija. Upravo u tom periodu sport je postao sastavni deo mog života: sve se promenilo onog trenutka kada sam video Pita Samprasa kako ponosno podiže Vimbldonski pehar. On je postao moj idol. Sanjao sam da budem kao on i postanem najbolji teniser na svetu.

Posle trinaest godina, uspeo sam da ostvarim svoj cilj. Bilo je to dugo putovanje na kojem nisam bio sam.

Nadam se da se Međunarodni dan sporta motivisati sve nas da na svaki mogući način uložimo dodatne napore u negovanje istinskih sportskih vrednosti kao što su fer-plej, timski rad i poštovanje protivnika. Te vrednosti su univerzalne i svako društvo je izgrađeno na njima. Ukoliko veliki broj nas svojim ličnim primerom pokaže da poštujemo i podržavamo takve vrednosti, stvorićemo bolji svet za buduće generacije.

Širom sveta, ovaj dan se proslavlja uz brojne sportske turnire i manifestacije. Sportisti se obraćaju najmlađima i govore o važnosti sporta, ne samo za fizički već i mentalni razvoj. Preko društvenih mreža puštaju se promotivni video-snimci kojima bi se ljudi aktivirali i pokrenuli.

Sportisti ističu da je poraz sastavni deo svakog sporta, kao što je i života. Sport nas uči kako da iz njega izvučemo najbolje. Baviti se sportom znači biti deo nečeg većeg, pripadati jednom kolektivu koji vas uvek gura napred. Sport jača naš duh i prevazilazi sve razlike među ljudima. Na terenu su svi sportisti i ništa drugo nije bitno.

Sportska rubrika magazina ,,Student” poziva sve naše čitaoce da proslave ovaj dan i aktiviraju se.

Piše: Jelena Stanisavljević

Promote & earn money

Leave a Reply

Your email address will not be published.