Međunarodni dan dečje knjige

Danas je Međunarodni dan dečje knjige koji se obeležava na različite načine širom sveta. To je dan kada se posebno ističe važnost knjige i čitanja za decu, kako bi ona stekla navike koje će im biti od pomoći u daljem razvoju i školovanju. Zbog čega baš 2. april?

Na današnji dan davne 1805. godine rođen je danski književnik Hans Kristijan Andersen. Poznat kao pisac bajki koje su se rado čitale generacijama unazad, Andersen je učestvovao u odrastanju svakog od nas. Retko ćete naići na čoveka koji se nije nasmejao čitajući kako je car u delu „Carevo novo odelo“ izašao pred svoje sugrađane u nevidljivom odelu koje zapravo nije postojalo.

Isto tako, skoro da ne postoji čovek koga nije dotakla priča o sudbini male devojčice u jednom od poznatijih dela pod nazivom „Devojčica sa šibicama“. Među ostalim bajkama koje su proslavile ovog danskog pisca nalaze se i „Mala sirena“ i „Ružno pače“. U čast Hansu Kristijanu Andersenu, današnji dan je proglašen Danom dečje knjige. Izdvojili smo nekoliko zanimljivosti o njegovom životu i radu:

Andersenove priče nisu odmah postale popularne

Danas su Andersenove bajke veoma cenjene i teško je pronaći čoveka koji za njih nije nikada čuo, bilo od roditelja, ili tokom svog obrazovanja. Međutim, nije oduvek bilo tako. Njegove priče nisu odmah primljene s oduševljenjem niti su stekle bilo kakvu značajniju popularnost kod publike. Trebalo je da prođe više od 10 godina kako bi svet prepoznao dela H. K. Andersena i počeo da uživa u njima. To uživanje traje do dana današnjeg i nadamo se da će tako biti u budućnosti – da će svako dete biti u prilici da čuje makar jednu od njegovih fantastičnih bajki.

Nije voleo školu

Da, Andersen zaista nije voleo školu. Ljubav prema bajkama ulio mu je otac čitajući mu „Arapske priče“. Čak u nekim izvorima stoji da je školsko doba opisao kao „najmračnije i najgore“. Sigurni smo da ga neki od vas razumeju.

Nije imao dece

Iako je postao poznat po svojim bajkama pisanim za decu koja ih sa oduševljenjem čitaju, Hans nije važio za atraktivnog muškarca. Nikada se nije ženio niti je imao dece. Postoje i neki izvori koji govore da je „Ružno pače“ napisano na temelju njegovog vlastitog iskustva i mišljenja o sebi.

Imao je disleksiju

Andersen je od rođenja imao disleksiju i uprkos tome što je naučio čitati, nikada nije pravilno pisao. Njegovi rukopisi bili su prepuni grešaka koje su lektori ispravljali tako da njegov poseban stil ostane netaknut.

Bio je hipohondar

Hans je celog života bio hipohondar sa velikim brojem fobija, ali se najviše plašio da ne bude sahranjen živ. Uvek je sa sobom nosio papirić na kome je pisalo „Samo deluje da sam mrtav“.

Piše: Iva Jevtić

FOTO: Wiki

Leave a Reply

Your email address will not be published.