Mašinski fakultet – Lider u inovacijama

Inovacioni centar Mašinskog fakultetan uspeva da realizuje niz projekata koji osvajaju mnogobrojne nagrade kako u Srbiji tako i van granica naše zemlje. Uz saradnju sa studentima gotovo vih fakultetea Univerziteta u Beogradu timovi konstruišu brodove, vozila a odnedavno i robote.

Studenti članovi timova vas pozivaju da se prijavite i postanete deo tima, a mi vam predstavljamo „zlatne“ timove našeg Univerziteta:

BEOAVIA – bespilotne letelice, dronovi, rakete

Beoavia je mladi studentski tim sa katedre za vazduhoplovstvo, sama ideja je proistekla od par studenata koji su svoje zamisli proširili na ostatak tima. Projekte, prave u svrhu takmičenja Evropskog udruženja studenata vazduhoplovstva „Euroavia“. Trenutno rade na projektu „OSA“, bespilotna letelica osposobljena za različite manevre. A jedan od uspešnijih projekata je raketa „Aurora1“ sa pogonom na vodu, i spremaju se za takmičenje gde će predstaviti teretnu bespilotnu letelicu za prevoz kesica krvi. Oni imaju ideju da konstruišu letelicu koja će moći da ponese 10 litara krvi i time bi nadmašili kolege iz celog sveta. 

 ROBOTOID – autonomni mobilni robot

Tim Robotoid konstruiše robota koji ispunjava zahteve međunarodnog takmičenja „Eurobot“, a to je da za 100 sekundi robot prenese čaše na određenu poziciju i da ih poređa prema boji. Ono što ovaj tim čini neverovatnim, kao i ostale na ovom fakultetu, je to što do svih rešenja moraju doći sami, a zahtevi nisu ni malo jednostavni. Mogu da se pohvale da sva svoja teorijska znanja i više nego uspešno prenose na praktične stvari.

SAVA EKO – brod na solarni pogon

Naziv tima je Conflunece Belgrade sa katedre za brodogradnju, prvi veliki uspeh je osvojeno drugo i treće mesto na takmičenju Hydrocontest u Sent Tropeu. Godinu dana kasnije, na istom takmičenju, osvajaju prvo mesto i postaju šampioni u kategoriji za prevoz teškog tereta. Sada se spremaju za takmičenje u Monaku 2021. godine za plovilo na solarni pogon.

Ali njihova ideja se kreće šire od samog takmičenja. Uvidevši koliko su naši vodotokovi zagađeni, tim je krenuo u izradu projekta SAVA EKO, naime prave brod na solarni pogon koji će da prikuplja smeće i drugi otpad na vodenim površinama.

FORMULA STUDENT TIM  „DRUMSKA STRELA“ – formula na elektro pogon, formula sa SUS motorom

Prvi srpski studentski formula tim koji osvaja svetska takmičenja, koji se trka sa svojim kreacijama i koji ostvaruje sve što zamisli. Potpisali su ugovor o sponzorstvu sa nemačkom kompanijom ZF Friedrichshafen AG. Definitivno vredni pažnje i divljenja „Drumska strela“ nastavlja da iznenađuje kako kolege sa fakulteta tako i širu javnost.

BMI/ZeptoHyperTech – rano otkrivanje kancera i melanoma, štetnost UV zračenja

Tim je osnovan u saradnji kompanije ZEPTER INTERNACIONAL i katedre za Biomedicinsko inženjerstvo. Cilj je da se dođe do sinteze između tehnologije i medicine, i time poboljšaju uslovi života.

„Bez vazduha ne možemo duže od 5 minuta, bez vode 12 dana, bez hrane 48 dana, a bez elektromagnetizma (svetlosti) ne možemo ni trena. Zato su u fokusu istraživanja kvalitet vazduha, vode, hrane i dinamičke aktivnosti čoveka.“

Glavni problemi svih timova su sponzorstva za projekte koji zahtevaju velika ulaganja, pa ovim putem pozivamo sve koji prepoznaju značaj njihovih poduhvata da se uključe u realizaciju.

Piše: Zorka Mijajlović

Leave a Reply

Your email address will not be published.