Martin Stamenković- NAJBOLJI FOTOGRAF SVETA

Martin Stamenković, devetnaestogodišnji fotograf, odbio je da bude zarobljenik okruženja u kome se nalazi. O sebi i svojim radovima ponosno govori i prkosi stereotipima. Veliki broj uspeha stoji iza njega i ne razmišlja da se zaustavi.

Ako se vratimo u 2016. godinu setićemo se da si tada proglašen za najboljeg fotografa sveta, koliko si napredovao od tada do danas?

Cela moja javna karijera je počela krajem 2016. godine. Od tada sam dosta napredovao i promenio pravac svog stvaranja i sebe kao ličnost. Iskreno, svo ovo stvaralaštvo od 2016. godine do sada mi je pomoglo da razvijem drugačiju percepciju, slobodu izražavanja, mišljenja i svoju slobodu. Generalno, moja umetnost je pomogla meni na prvom mestu, a posle toga se nizalo još gomilu uspeha. Javna afirmacija u društvu kao umetnika mi je dala dosta na snazi da stvaram i radim na ovome što imam danas.

• Poznata nam je tvoja neobična kreativnost, odakle dobijaš inspiraciju i ideje?

U poslednje dve godine, otkako se bavim isključivo aktivizmom, ljudskim pravima, problemima u društvu, socijalnim problemima i slično tome, najviše pronalazim inspiraciju u drugačijim ljudima, njihovim telima i pričama koje nose iza sebe. Takođe, inspirišu me i aktuelne teme koje se dešavaju u društvu, npr. globalni ili ekološki problemi. Sve me to inspiriše da konstantno guram napred i da te probleme rešavam kroz svoju umetnost.

• Dolazi li do velikog broja osuda i kako se boriš sa njima?

Ljudi će uvek osuđivati i uvek se boje kada se pojavi i prezentuje nešto novo, ili nešto malo drugačije od onoga na šta su navikli. Naučeni su da je mnogo lakše prihvatiti nešto što je već viđeno. Gard i osuđivanje proističe iz straha prema nečemu novom. Što se tiče konkretnih osuda o mom radu, svestan sam ih, tako da, nosim se s tim, znam da je sve to zarad nekih većih ciljeva, pa se ne obazirem previše. To me nekad još više inspiriše i probudi inat.

• Koji su tvoji planovi za budućnost?

Planovi su već godinama isti, a to je namera da rastem kao medijum umetnosti na društvenim mrežama, kako bih prosto promovisao sve što mislim da je ispravno za ovo vreme. Možda grešim, a možda i ne. Sve dok ne dođemo do nivoa da svako ima pravo da živi život, ja ću gurati u tom smeru i davati svu svoju energiju.

• Danas se mnogi bave fotografisanjem, šta bi im poručio kao savet da budu bolji i uspešniji?

Poručio bih ljudima da ne padaju pod tuđe misli i umetnost, da ne traže inspiraciju u drugim umetnicima već da sami inspirišu sebe, da stvore svoj pravac i svet. Da svoju kreativnost pretvore u radove koji su stopostotno njihovi. Treba da razmišljaju svojom glavom, umom i emocijama. Pravi uspeh stoji iza onoga šta poručuješ svojim radovima.

• Imaš li neki savet za kolege studente u ovim danima izolacije?

Mislim da je ovo vreme kada treba da se zabavimo, da budemo sa ljudima koje volimo, da radimo na sebi, odmaramo, sabiramo utiske iz prošlog vremena, stvaramo, da svoju kreativnost ne suzdržavamo jer imamo vremena da je materijalizujemo. Iskoristimo ovo na najbolji mogući način!

Piše: Sara Majstorović

Leave a Reply

Your email address will not be published.