Marfijev zakon i studentski život

Sve što može da krene naopako, krenuće naopako.

Kako kaže Vikipedija, Marfijev zakon je idiom koji označava kosmološku predodređenost izvesnosti pojave baksuznog događaja u kauzalnom nizu. Kako vam ova definicija možda ne znači ništa, vreme je da se prisetimo situacija u kojima je svaki pravi student na svojoj koži osetio delovanje Marfijevog zakona.

Od 20 do 60

Do fakulteta ti treba dvadeset minuta i zato od kuće krećeš tačno toliko pred početak predavanja. Na kraju krajeva, ti si student i nemaš vremena za gubljenje – umesto da kreneš ranije, to vreme ćeš utrošiti na nešto mnogo produktivnije (prim. prev. u najboljem slučaju, gledaćeš u plafon). A baš tog dana kada imaš predavanje kod profesora koji ne toleriše kašnjenje, u gradu će biti neverovatna gužva i ponovo ćeš morati da se pravdaš kako nije do tebe.

Dokle ćete više da se bunite?!

Potpuno je okej da se ljudi bore za svoja prava i iskazuju nezadovoljstvo na različite načine, ali pobogu, da li zaista mora baš taj protest baš na dan ispita? Kako se standardno služiš taktikom od 20 do 60, nemaš ti vremena da pešačiš 10 minuta.

Ko nije stigao, spasio se.

Trčećim korakom stižeš na ispit. Nikakve gužve, udesi, protesti i crveno svetlo na baš svakom semaforu ne mogu te sprečiti da ispit uradiš odlično! Osim, možda, baš ona dva ispitna pitanja koja nikako ne možeš da zapamtiš. Dok nervozno izlaziš iz amfiteatra pitaš se kako baš ti nikada nemaš sreće i apsolutno uvek baš ti dobiješ ono što ne spremiš.

Može li gore od ovoga?

Ovaj ispit je bio propast, ali kafa sa prijateljima uvek pomaže. Omiljeni kafić, dobro poznati konobar i standardno dobra kafa. I sve je sjajno, osim što u nepažnji prosipaš kafu. Po svetlim farmerkama.

Dan je konačno gotov. Ležeš u krevet i jedva čekaš da zaspiš. I baš dok toneš u san, čuješ dobro poznate stihove hitova dvehiljaditih – komšija ponovo pravi žurku. Nikada ti to nije smetalo, ali majstore, moraš li baš danas?

Piše: Dunja Marić

Foto: Pexels

Studentske vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published.