Luiz Glik dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2020.

Osmog oktobra u 13 časova, u Stokholmu, proglašeno je da je ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost Luiz Glik.

Predsedavajući Nobelovog odbora, Andres Olson, istakao je da, iako Glikova nikada neće poreći autobiografsku pozadinu u svojim delima, ne treba je smatrati za pesnikinju koja se ispoveda. Ona teži univerzalnosti i dobija inspiraciju iz mitova i klasičnih motiva. Njen rad je usmeren na porodicu, usamljenost, međuljudske odnose, razvod i smrt, i pripada objektivističkoj poetici. Često se spominje da njene pesme potiču iz sopstvene agonije i ličnih poteškoća koje je imala. Novčani deo nagrade iznosi 10 miliona švedskih kruna, a tradicionalna dodela u Stokholmu će se održati virtuelno.

Autorka ima 77 godina, živi u Kembridžu u državi Masačusets. Na Univerzitetu Jejl je pisac-rezident i predavač na Bostonskom univerzitetu. Glikova je 16. žena koja je osvojila nagradu za književnost. Iza sebe ima 12 zbirki poezije, nekoliko eseja na temu poezije, kao i osvojenu Pulicerovu nagradu za poeziju (1993.) za knjigu „Divlji Iris.

Imena kandidata koji su ove godine uzeti u razmatranje za dobijanje Nobelove nagrade za književnost strogo su čuvana tajna. Ti podaci će se obelodaniti za 50 godina, tek 2070. ali to ne sprečava razne online „kladionice“ da daju svoja predviđanja. Na tim nezvaničnim portalima, koji spekulišu oko imena kandidata, našli su se Stiven King, Haruki Murakami, Milan Kundera, Salman Ruždi. Čak se ide i toliko daleko, da se spekiliše o polu pobednika, nacionalnosti i razlozima zašto neko dobija Nobela.

Ako ste se kladili ili nagađali nadamo se da je bilo uspešno!

Izvor: https://www.npr.org/2020/10/08/921504005/nobel-prize-in-literature-awarded-to-u-s-poet-louise-gl-ck

Piše: Zorka Mijajlović

Leave a Reply

Your email address will not be published.