Lepa i pametna
Većina devojaka i žena se, nažalost, često susreće sa neprimerenim komentarima vezanim za fizički izgled ili stil oblačenja. Procena je da svaka treća žena doživi neki oblik nasilja. Kako nas zakon štiti od neprimerenih komplimenata, ne štiti nas od nevaspitanih internet komentara.

Ako niste znali, postoji zakon o neprimerenim komplimentima. *Ukoliko bilo ko uputi kompliment koji ima uvredljiv ton, po zakonu iz 2017. (zapravo dopuni člana 182a Krivičnog zakonika) može odgovarati pred sudom. Svesni smo da zakon ništa ne znači ukoliko nema adekvatne primene.

Svedoci smo trenutnog javnog proganjanja Darije Kisić-Tepavčević. Redovni je govornik na konferencijama za štampu povodom vanrednog stanja za vreme epidemije.

Zbog svog fizičkog izgleda mnogima je bila meta za istresanje ličnih frustracija. Pogrdni komentari i uvrede na račun njenog stila oblačenja, šminkanja, čak i samog stava ubrzo su preplavili internet.

Kao da nam ovaj skandal nije bio dosta, nakon nekog vremena su se isti ili slični ljudi pojavili da komentarišu izgled profesorke koja radi na RTS-u u okviru novog programa.

Aleksandra Pavlović, koja predaje nastavu likovnog vaspitanja četvrtom razredu osnovne škole na drugom programu RTS-a, bila je prozvana, takođe, zbog svog fizičkog izgleda.

Ako je žena lepa, ne može biti pametna? Ako se žena pobuni, mi je spalimo?

U Bangladešu je ovih dana godišnji pomen ženi koja je polivena benzinom i spaljena kada je prijavila direktora škole za silovanje! Nusrat Džahan Rafi je imala samo 19 godina. Nusrat nije ni prva ni poslednja žrtva nasilja nad ženama.

Nedavno je na našem sajtu objavljen članak o zakonu u Turskoj prema kojem je obavezno da se žena uda za njenog silovatelja.

Predstava ,,Trpele“ koja se do nedavno igrala u Beogradskom dramskom pozorištu, govori upravo o ženama koje su pod pritiskom nasilja i u borbi za sopstveni život završile u zatvoru.

Zlonameran komentar nije isto što i akt fizičkog nasilja i emotivnog ucenjivanja. Ali boli. Boli što žena ne može da se obuče kako hoće, jer predator čeka momenat da je okrivi za izbor dužine suknje i dekoltea.

Ne tražimo verbalno ili fizičko nasilje, ni kada smo sasvim pokrivene, ni kada smo skoro gole. Ne tražimo osudu zbog crvenog karmina ili suknje iznad kolena.

Za kraj, molim vas da pročitate definicije nekih pojmova koji se nepravilno koriste. Definicije su skinute sa svima dostupne Wikipedije.

Mizogonija=ženomržnja – naziv za netrpeljivost, prezir, mržnju ili predrasude prema ženama i devojkama.

Šovinizam – može biti muški ili ženski. Verovanje u superiornost jednog pola.

Feminizam – zbir društvenih pokreta čiji je cilj definisanje, uspostavljanje i branjenje JEDNAKOSTI između polova.

Ukoliko doživljavate bilo koji oblik nasilja obratite se nekom. Neko vas sluša, neko vas razume.

Piše: Natalija Krzman

* Izvor N1 (članak iz 2017.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.