Krsmanac – najstarije studentsko pozorište u Evropi

Na današnji dan 1922. godine, osnovano je Akademsko pozorište ,,Branko Krsmanović”, poznatije kao ,,Krsmanac”. U pitanju je najstarije studentsko pozorište u čitavoj Evropi koje je aktivno već 98 godina.

Septembra 1922. godine, u bašti hotela ,,Moskvaˮ među grupom studenata rodila se ideja o stvaranju pozorišta. Nedugo posle toga, nakon što je dobijena dozvola od strane Univerziteta u Beogradu, pozorište je osnovano.

Mata Milošević, Milan Dedinac, Jurije Rakitin bili su samo neki od predstavnika avangardnog pozorišta okrenutom modernom teatarskom izrazu. Taj duh pozorište je zadržalo i danas i ono predstavlja jedno od vodećih akademskih pozorišta u Srbiji i čitavog regionu.

U pozorištu je izvedeno preko 280 premijera sa gostovanjima u 27 zemalja. Predstave pozorišta su osvajale prestižne nagrade na mnogobrojnim međunarodnim festivalima održanim u Istanbulu, Rimu, Parizu, Londonu, Krakovu i mnogim drugim gradovima. Devet dobitnika ,,Dobričinog prstenaˮ, najznačajnije pozorišne nagrade koju glumac može dobiti, poteklo je iz Krsmanca. U pitanju su Mata Milošević, Olivera i Rade Marković, Ljiljana Krstić, Danilo Bata Stojković, Stevo Žigon, Vlastimir Đuza Stojiljković, Petar Kralj i Ružica Sokić.

Kvalitetom svog rada, kao i tradicijom dugom skoro čitav vek, ,,Krsmanacˮ nam neumorno ukazuje na značaj pozorišta i umetnosti u našim životima.

Redakcija magazina Student čestita Akademskom pozorištu ,,Branko Krsmanovićˮ njegov 98. rođendan.

Piše: Jovan Macut

Izvor: http://krsmanovic.org/ansambli/akademsko-pozoriste/

Leave a Reply

Your email address will not be published.