Koji umetnici se kriju iza imena Nindža Kornjača?

Rafaelo, Donatelo, Mikelanđelo, Leonardno – junaci našeg detinjstva i glavni likovi crtanog filma Nindža kornjače. Imena su dobili po italijanskim umetnicima, ali kojim?

Leonardo (Leonardo da Vinči)

nindža kornjače leonardo

Nama najpoznatiji po Mona Lizi (poznatoj i kao Đokonda). Pored bavljenja slikarstvom, Leonardo je bio i mehaničar, filozof, arhitekta, skulptor, inženjer. Smatra se najranijim majstorom visoke renesanse. Rođen je u Vinčiju, malom mestu u Toskani, koje će zauvek biti deo njegovog imena. Smatrao je da umetnik mora da poznaje i zakone prirode. Stvorio je modernu ilustraciju, bitnu za anatome i biologe. Neostvarena želja bila mu je letenje.

Rafaelo (Rafaelo Santi)

nindža kornjače rafaelo

Divlja i sarkastična ličnost, antidruštveni član ove družine kornjača, predstavlja suprotnost umetniku po kojem je dobio ime. Rafaelo Santi je bio svetski čovek. On je glavni slikar visoke renesanse. Iako je učio od Mikelanđela, uspeo je da izgradi sopstveni stil. Na njegovoj slici Atinska škola možemo videti čuvene grčke filozofe na jednom mestu. Ona je dugo važila za Rafaeolovo remek-delo, koje je odražavalo klasičan duh visoke renesanse.

Mikelanđelo (Mikelanđelo Buonaroti)

nindža kornjače mikelanđelo

Svestan svoje genijalnosti, verujući u svoje kvalitete, Mikelanđelo je umnogome uticao na sadašnji izgled crkve Sv. Petra u Rimu. Neoplatonizam, filozofija, religiozne ideje, odrazile su se na Mikelanđelove skulpture. Najpoznatija je David – najranija monumentalna statua visoke renesanse. Naručena je kada je umetnik imao samo 26 godina. Čuvenu tavanicu Sikstinske kapele oslikao je za samo četiri godine. O ovom usamljenom geniju, kojem je teško da se snađe u vremenu u kojem živi, može se i pogledati novi film Il peccato (Greh), koji je bio prikazan na ovogodišnjem FEST-u.

Donatelo(Donatelo)

nindža kornjače rafaelo

Kornjača pronalazač, briljantni naučnik, inženjer, dobila je ime po vajaru Donatelu. Njega smatraju ocem italijanske renesanse. (Bronzani)David je prva skulptura nagog muškarca, napravljena u prirodnoj veličini (158 cm). On je biblijski junak koji je ubio svog neprijatelja Golijata, i treba ga razlikovati od istoimenog Mikelanđelovog dela, isklesanog u mermeru. Naziv je i za prestižnu italijansku filmsku nagradu.

Piše: Anđelija Milosavljević

FOTO: Google

Leave a Reply

Your email address will not be published.