Koje se istinite priče kriju iza svetski poznatih pesama?

Moć muzike oduvek je bila neosporna. Snaga nekih pesama je tolika da se već generacijama neprestano slušaju. U pojedinim pesmama su preovladala lična osećanja autora pesme koji je inspiraciju hrabro preneo na papir i tako stvorio milionski krug ljudi koji se podjednako poistovećuju sa njim.

Jeremy – Pearl Jam – Ova pesma nosi ime po dečaku koji se ubio ispred celog razreda kako bi se osvetio učenicima koji su ga godinama maltretirali. Frontmen grupe, Edi Veder, saznao je za ovaj slučaj iz jednog novinskog članka. Pokrenut onim što je pročitao, napisao je pravu odu svim mladim, neshvaćenim ljudima pozivajući na to da uvek postoji drugo rešenje. Kada se spot za pesmu pojavio 1991. godine, MTV je zatražio njegovo uklanjanje zbog negativnih posledica koje može da izazove kod mladih. Članovi benda su na to odgovorili da nisu imali nameru da šalju bilo kakve dvosmislene poruke. 

Smells Like Teen Spirit – Nirvana – Da li ste znali da je inspiracija za ovu pesmu dezodorans? Dok je Kurt Kobejn šetao sa svojom devojkom našao je limenku dezodoransa sa imenom Teen Spirit. Te noći ona je na zidu napisala magične reči Kurt smells like Teen Spirit. Iako je ovo bila prvobitna inspiracija, fraza tinejdžerski duh je u interpretaciji ovog benda dobila dublje i revolucionarnije značenje. Kurt Kobejn je naveo da ne isključuje ni prvo značenje, sve zavisi od toga kako gledate na stvari.

Sweet Child o’ Mine – Guns N’ Roses – Možda će mnoge iznenaditi da je pisanje ove pesme započelo u šali. Dok su se gitarista i bubnjar zagrevali za nastup, frontmenu benda se dopala melodija i odlučio je da napiše tekst za nju. Gitarista benda, Sleš, je rekao da mu pozli svaki put kad izvodi pesmu, jer mrzi ono što ona predstavlja. Ali to ga ne sprečava da iznova i iznova bude maestralan u svom solo delu!

Remember – John Lennon – Na nastanak ove pesme uticale su Lenonove terapije sa psihoterapeutom i događaj koji se odigrao 5. novembra 1605. godine poznat kao Barutna noć. Tada je pokušano miniranje Doma lordova. Na kraju pesme Lenon izgovara reči Remember, remember the fifth of November praćene zvukom eksplozije.

Smoke On The Water – Deep Purple – Inspiracija za pesmu potekla je kada je izbio požar u jednom kazinu u Švajcarskoj. Tada je neko od posetilaca ispalio raketni pištolj. U momentu kada je izbio požar bend je snimao album. Debeli sloj dima prekrio je Ženevsko jezero i takav prizor je uslovio nastanak pesme.

Piše: Aleksandra Vukadinović

Izvor: https://www.directexpose.com/real-stories-behind-best-songs/

Photo izvor: Unsplash

Magazin Student – zanimljivosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.