Koje rituale studenti obavljaju pred ispit?

Da li i vi obavljate neke rituale za koje mislite da vam donose sreću kada imate neki važan događaj? Verujete li da će se nešto loše dogoditi ako vam crna mačka pređe put? Da li za vama prosipaju vodu kada krenete na ispit? 

Sujeverje uliva neku vrstu nade. Često je prisutno da prekrije strah pred ispit, pa su studenti skloni da rade razne rituale pomoću kojih će „prizvati“ sreću.

Studentkinja M.M. (20) nam je otkrila da nije bila sujeverna do dolaska na fakultet i da od tada čini sve i svašta ne bi li položila ispit. Rituale koje obavlja čine je donekle opuštenom i smirenom. Dan pred ispit uglavnom obnavlja najvažnije lekcije i sluša muziku. Sa sobom uvek nosi kišobran i odeću koja joj donosi sreću.

Postoji još  zanimljivih stvari koje studenti rade da bi ispit odradili savršeno. U nastavku vam otkrivamo najzanimljivije:

  • PUT DO FAKULTETA

U razgovoru sa studentima, otkrili su nam i da imaju svoju omiljenu putanju kojom idu do fakulteta kada polažu ispit. Osim toga, usput se često prisećaju i nekih važnih lekcija. Čak obraćaju pažnju i na to kako ulaze u zgradu fakulteta.

  • MUZIKA

Muzika je uvek dobar izbor. Ona ih pokreće, motiviše i opušta. Nekoliko sati pred ispit slušaju se pesme poput: „Celu noć i celi dan“, „Svet je lep“, „Pusti probleme“ i još mnoge druge. Veruju da će im to pomoći tokom ispita. 

  • IZLAZAK PRED ISPIT

Mnogi od njih su skloni da veče pred ispit izađu u provod sa društvom. Kako kažu, na taj način zaborave na ispit i „odmore“ od učenja.

  • SPAVANJE SA KNJIGOM

Dok jedni izlaze u provod, drugi pak ostaju kući, učeći do kasno ne bi li obnovili sve lekcije i obavezno spavaju sa knjigom. Vode se mišlju da ukoliko stave knjigu pod jastuk, doći će i dobra pitanja.

Koliko god besmisleno zvučalo, iz priloženog vidimo da su studenti spremni da učine sve ne bi li doprineli najboljem ishodu.

No, mi vam ipak predlažemo da budete vredni, istrajni, spremate gradivo na vreme i sa osmehom izađete na ispit. To je siguran uspeh!

Piše: Jovana Biševac

Foto izvor: Unsplash.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.